Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Svenskar hade en roll i förintelsen"

Under andra världskriget stred 270 svenskar för Hitler. I sin nya bok har Bosse Schön samlat brev, dagböcker och utdrag från Säpos tidigare hemligstämplade akter som rör svenskarnas deltagande i förintelsen. Flera av soldaterna kom från Hälsingland.

I januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz. En chockad omvärld fick nu se vad det nazistiska styret åstadkommit under andra världskriget. Att även svenska soldater stred för Hitler var däremot något som tystades ner i Sverige efter kriget.

– Vi i Sverige vill gärna se oss som en Pippi Långstrump-idyll. Men den bilden spricker när vi pratar om vår roll i förintelsen. Det är något som vi ogärna förknippar med den svenska nationella självbilden. Det blev en kollektiv minnesförlust efter kriget när det kom fram vad som hänt och vad förintelsen innebar, säger Bosse Schön, som är uppvuxen i Ljusdal och sedermera även periodvis varit verksam som journalist i Hälsingland.

För snart femton år sedan fick Bosse Schön som första journalist tillgång till Säpos hemligstämplade akter över de 270 svenskar som stred i det tyska nazistpartiets egen armé, Waffen-SS. Han fann då uppgifter om de svenska soldaternas roll under andra världskriget. Resultatet har han samlat i ett flertal böcker genom åren. "Hitlers svenska SS-soldater" heter Bosse Schöns nya bok om andra världskriget. Det som skiljer den från hans tidigare böcker är att den går in på djupet om vilka de svenska soldaterna egentligen var. Förutom intervjuer med tio svenska SS-veteraner bygger boken till stor del på citat från brev och dagböcker från de svenska soldater som var med under förintelsen, däribland två soldater med koppling till Ljusdal, en soldat från Färila och ytterligare en soldat från Hudiksvall.

– Boken innehåller allt jag vet om svenskarnas roll i förintelsen. Att de hade en roll råder det inga tvivel om. I boken har jag pratat med en svensk soldat som sett massavrättningar av judiska familjer. Han grät när han berättade om det, säger Bosse Schön.

Intresset för andra världskriget väcktes i slutet av 1970-talet när han arbetade som lokalredaktör i Ljusdal för Hudiksvalls Tidning. Nordiska Rikspartiet delade då ut flygblad på Stenhamreskolan i Ljusdal där de påstod att lärarna ljög om förintelsen.

– Jag blev häpen och smått chockad av att de hävdade att förintelsen inte hade hänt. De kränkte både de människor som dog, deras anhöriga och de människor som överlevde. Jag blev vansinnig, säger Bosse Schön, som skrev om det inträffade i tidningen.

Händelsen på skolan gjorde Bosse Schön upprörd och han läste på allt han kunde hitta om förintelsen. Därefter skrev han ihop en föreläsning och åkte runt i skolorna i Ljusdals kommun och höll föredrag. 35 år har gått sedan föreläsningsturnén och Bosse Schöns engagemang och intresse för händelserna under andra världskriget har pågått sedan dess.

– För tjugo år sedan stupade jag på min första svenska soldat som stred för Hitler. Jag tänkte att här ligger det en hund begraven och det gjorde det. Mitt mål i mina böcker har varit att visa att svenskar hade en roll i förintelsen, säger han.