Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskar gör av med lönen i förtid

Upp till 25 procent gör av med hela månadslönen innan nästa lön kommer in på kontot – men norrlänningar är mer sparsamma än sydsvenskar. Och generellt gäller att man anpassar utgifterna efter inkomsterna.

Annons

I våras ville Nordea ta reda på vad vi svenskar oroar oss för när det gäller ekonomi och sparande. De lät opinionsinstitutet Synovate genomföra en undersökning. En aspekt som kom fram var att upp till var fjärde svensk gör av med hela inkomsten innan nästa lön betalas ut.

Det är inte storleken på inkomsten som påverkar om det finns pengar kvar. Högavlönade svenskar visar sig nämligen vara mer slösaktiga än låginkomsttagare.

- Höginkomsttagare drar på sig fler betalningsanmärkningar, säger Inger Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

- Man anpassar utgifterna efter inkomsterna. De som har högre inkomst spenderar mer, köper dyrare bostäder, större bilar och har andra resvanor än dem som annars inte skulle ha råd, säger hon.

Norrlänningar är bättre än sydsvenskar på att få pengarna att räcka månaden ut.

• Vad beror det på?

- Jag har ingen förklaring till det, det brukar vara så enligt undersökningarna. Kanske är det för att sydsvenskarna bor närmare Danmark, säger Inger Gabrielsson.

Undersökningen visar också att norrlänningar också är försiktigare med att ta lån för att klara utgifterna än sydsvenskar.

Ålder är den kategori där de största skillnaderna finns. Samtidigt som var tjugonde pensionär förbrukar sina inkomster före nästa pensionsutbetalning, är var tredje person i åldern 16-25 panka innan lönen kommer.