Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska tjuvsamhället värst i Norden

Sverige toppar den nordiska stöldstatistiken. Även i Hudiksvall försvinner obetalda varor ner i fickor och väskor. Populärast bland snattarna är små, dyra varor.

– De som snattar och stjäl är i alla åldrar och av alla samhällsgrupper. Förr anmälde man inte alla snatterier, men nu säger vi att man måste, säger Toni Björklund, centrumsamordnare för kommunens och näringslivets förening, Hudik City, som menar att det borde jobbas mer när unga börjar snatta, ta kontakt med föräldrarna och låta ungdomarna gå tillbaka till butiken och be om ursäkt.

– Vissa butiksägare agerar själva när adrenalinet rinner till och jagar ikapp snattare. Men det avråder vi från - butiksägare har blivit misshandlade.

Toni Björklund vill även minska kontanthanteringen.

– Med kontokort blir dagskassorna lägre och det är bra. Vissa kunder vill ta ut några hundra i kontanter i samband med kortköp. Tillåter man det minskar man också kontanterna i kassan.

Vissa butiker är mer utsatta, och problembilden varierar.

– De som säljer små, dyra grejor som är lätta att stjäla, som kosmetika och parfym, drabbas hårt. Att personal stjäl förekommer också, så emellanåt görs hemgångskontroller där väktare väntar ut personal. Dessutom förstör tjuvar varor då de försöker ta bort larmbrickor - även detta betalar kunderna via prishöjningar.

På Maxi i Hudiksvall polisanmäls alla snatterier och man har gott samarbete med kommunen och Handslaget för att följa upp snattande ungdomar. Och butikschef Lars-Erik Svensson diskuterar ständigt med personalen om hur man förhindrar stöld. Dessutom finns butikskontrollanter, och även anställda är uppmärksamma på om någon stoppar på sig saker.

– Det är både pensionärer och ungdomar. Vissa återkommer, men det är ofta personer med andra problem. Fast jag tror vi har färre stölder här än nere i centrum,