Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska tioåringar blir smalare

Statistik från Folkhäloinstitutet visar att fetma och övervikt minskar bland landets tioåringar. Men resultaten i Bollnäs skiljer sig från övriga kommuner som deltog i undersökningen.

Folkhälsoinstitutet har samlat in data över längd och vikt hos tioåringar från läsåret 2003/2004 och framåt. Fem kommuner har valt att delta i studien, förutom Bollnäs är det Västerås, Ystad, Karlstad och Umeå.

Resultaten från studien tyder på att antalet feta och överviktiga barn minskar, men att det finns skillnader från mellan kommunerna. I Bollnäs har antalet feta barn ökat men det är svårt att dra några slutsatser av resultatet, menar Folkhälsoinstitutets utredare Anton Lager.

- Det rör sig om ett litet antal barn i Bollnäs kommun. Tillkommer en fet tioåring så påverkar det resultatet väldigt mycket.

5,62 procent av tioåringarna i Bollnäs var feta. Detta kan jämföras med Umeå kommun där motsvarande siffra var 3,6 procent. Den relativt stora skillnaden har en förklaring, tror Anton Lager.

- Det hänger ihop med utbildningsnivån hos föräldrarna, varför det är så är dock svårt att svara på.