Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska soldater behövs i Afghanistan

/

I dag anländer två kistor till Ärna flygplats utanför Uppsala. I kistorna ligger de två officerare, 31 och 28 år gamla, som dödades då de i söndags besköts i samband med en patrullering några mil väster om Mazar-i-Sharif i norra delen av Afghanistan.
Det inträffade är självklart oerhört tragiskt. I synnerhet för de båda stupade officerarnas anhöriga och nära vänner.

Annons

Men det är tyvärr inte särskilt överraskande. Snarare måste man nog konstatera att den svenska styrkan har varit ganska så förskonad vad gäller dödsfall. Och ställa in sig på att det tråkigt nog finns en stor risk för att fler svenska soldater kommer att stupa.

Situationen i de norra delarna av Afghanistan, där svenskarna håller till, har blivit allt oroligare. Därmed har också säkerhetsläget för de svenska soldaterna förvärrats. Under 2009 ökade de väpnade attackerna mot den gemensamma svensk-finländska styrkan med 40 procent jämfört med året innan.

Betyder det här att de svenska soldaterna borde ta sitt pick och pack och lämna landet snarast möjligt? Nej, det skulle i så fall bara spela talibanerna direkt i händerna.

Svenska soldater befinner sig i Afghanistan på FN:s mandat och uppdrag. FN har bett Sverige att delta i den här insatsen. Uppgiften är att skapa stabilitet och skydda civilbefolkningen. Och att förhindra talibanerna från att åter ta makten i landet och återupprätta sin förtryckarregim och agera plantskola för terrorister.

Det handlar alltså både om att försöka skapa fred och frihet åt den afghanska civilbefolkningen och om att förhindra att situationen i Afghanistan eskalerar till att omfatta fler länder i Centralasien. Granne till Afghanistan ligger inte allt för stabila Pakistan, som innehar kärnvapen och har en mångårig och infekterad konflikt med framför allt Indien om den territoriella rätten till området Kashmir.

Det är lätt att se vilken dominoeffekt som skulle kunna uppstå om Sverige och andra länder valde att lämna Afghanistan åt sitt eget öde. Vilket, tillsammans med risken för terroristattacker, utgör ett hot mot såväl internationell som svensk säkerhet.

Det finns således all anledning för Sverige att fortsatt hörsamma FN:s önskemål om svenska soldaters närvaro och aktiva deltagande. Svenska soldater behövs helt enkelt i Afghanistan.

Därför är det också bekymmersamt att Vänsterpartiet håller fast vid sin inställning om att Sverige snarast borde dra sig tillbaka. Och det blir inte mycket bättre av att Miljöpartiet inte riktigt tycks veta hur de vill ha det i framtiden.

Det är alltså inte bara de svenska statsfinanserna som riskeras om vi får en rödgrön regering.

Mer läsning

Annons