Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska Movits får USA på fall

Efter ett framträdande i amerikansk tv toppar de Itunes och blir igenkända på gatan i New York.

Luleå-trion Movits har fått USA på fall med sin swingjazziga hiphop.

Svenska hiphopgruppen Movits släppte albumet "Äppelknyckarjazz" i november förra året. Med sin blandning av hiphop och swingjazz fick de hits hos hemmapupliken med låtarna "Äppelknyckarjazz" och "Fel del av gården".
Men i våras damp det plötsligt ned ett oväntat mejl i bandets inbox. Representanter för den uppmärksammade amerikanska tv-showen "The Colbert Report" hade läst om Movits på en blogg och bjöd in bandet att spela i showen.
- Vi blev så förvånade att vi var tvungna att kolla upp att mejladressen verkligen stämde. Sen var det bara att svara "ja tack". Det finns väl inget band i hela världen som inte vill spela i amerikansk tv, säger Movits saxofonist Joakim Nilsson.

Framträdandet, som sändes den 27 juli, blev en sensation. "Äppelknyckarjazz" hade inte distribuerats digitalt i USA före showen. Det gjorde att albumets försäljning på sajten Amazon gick upp med 85 000 procent. Kort därefter toppade Movits amerikanska Itunes.
Bandet låg plötsligt före Eminem i kategorin hiphop.
- Det är fortfarande svårt att förstå. Vi ligger dessutom före Kanye West och Mos Def, våra idoler, säger Joakim Nilsson.
- Vi har inte riktigt landat än - vi tittar fortfarande på skärmdumparna där vi toppar listorna, säger Movits sångare Johan Rensfeldt. 

Att Movits går hem hos den amerikanska publiken trots att de sjunger på svenska, förklarar bandet med att det finns en amerikansk koppling till bandets mix mellan swingjazz och rap.
- I USA är det nog inte våra texter som tilltalar av förklarliga skäl. Men swingmusiken ligger ju egentligen närmare amerikaner än svenskar. För dem är vi som mormors gamla musik, fast i ny tappning, säger Johan Rensfeldt.
Hösten ägnas åt att spela in uppföljaren till "Äppelknyckarjazz". Men en mindre turné i USA är inte uteslutet.
- Vi har alltid tänkt att vår främsta marknad är Skandinavien. Nu kanske vi får omvärdera det lite. Vi har en bokare där borta och förfrågningarna trillar in, säger Johan Rensfeldt. 

Sara Haldert/TT Spektra