Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska mål under cyberangrepp från antagonistiska makter

Sverige har under 2015 utsatts för flera välplanerade och avancerade cyberangrepp av "antagonistiska makter". Det går att utläsa ur en Sveriges tunnaste årsberättelser. FRA är en av Sveriges hemliga myndigheter som två har huvuduppgifter; dels signalspaning och dels att stärka den tekniska informationssäkerheten.

Läs mer: Blundern på Gärdet, Sveriges Radio lägger ned sin verksamhet på ryska

Under fjolåret fick man se sina resurser prövas hårt. Det upptäcktes angrepp mot forskningsinstitutioner, industri, myndigheter samt andra icke närmare specificerade mål i Sverige. Mängden av angrepp beskrivs generellt som accelererande i de globala näten

Angriparen har god kännedom om kommersiella virusskydd och anpassar sig hela tiden, vilket gör att en cyberförsvarare är steget efter. Ofta kan skadlig kod ligga latent länge, i syfte att undgå upptäckt, för att sedan en kort tid skicka den hackade informationen via internet. Vill du lyssna på en bedömning av Sveriges totala förmåga att hantera cyberangrepp, lyssna på säkerhetsanalytikern Johan Wiktorin i Podd72.

Läs mer: Så krigar svenska jihadister på Facebook

Det andra benet för FRA är signalspaningen, både i luften och i kablar. I fråga om terrorism har takten intensifierats efter Parisdåden och här ger FRA ingen mer information än att de svenska kopplingar man rapporterar vidare till SÄPO bland annat kan handla om rekrytering i Sverige, resor och finansiering.

När det gäller Östersjön konstaterar FRA att ryskt jaktflyg blivit närgånget mot signalspaningsflyget (vilket har rapporterats i medier) och att den utökade aktiviteten i Östersjön, till sjöss och i luften, satt stort tryck på produktionen.

Läs mer: Vad säger Ryssland egentligen?

På kanslisvenska mellan raderna blir det tydligt att resursökningen för FRA med 5 procent inte räcker för att hantera det ökade trycket på tre kritiska fronter. Men eftersom budskapet är för subtilt i årsrapporten så gav FRA:s generaldirektör Dag Hartelius sin första intervju sedan han tillträdde. I DN talar han klartext i en mening: "Vi räcker inte riktigt till". Det behövs alltså mer pengar.

Det här är en i raden av larmrapporter att den svenska statens värn blir allt tunnare och mer ansträngt på alla håll. Det finns fler exempel på larm i veckan. Polisen som går ut med behov av flera tusen nya poliser samtidigt som många hoppar av. Arméchefen som skriver inför en övning att Sverige kan vara i krig om ett par år (i enlighet med den återupptagna totalförsvarsplaneringen), samtidigt som halva tillskottssumman för att klara ett gammalt försvarsbeslut saknas.

Läs mer: Så kan försvarssatsningar finansieras

Vi ser nu ett läge med oacceptabla risker och vikande förmåga. Partierna i försvarsöverenskommelsen har ett särskilt ansvar, och de bör utöka det till en totalförsvarsuppgörelse och även omfatta Polisen, SÄPO, FRA och totalförsvarsplaneringen i alla myndigheter. Och vi pratar tvåsiffriga miljardbelopp som behöver fram i vårbudgeten. Vilket parti tar ansvaret att begära nya förhandlingar först?

Intresserad av Säkerhetspolitik? Lyssna på Podd72!

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar