Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska Jägareförbundet bryter med regeringen

Svenska Jägareförbundets medlemmar är missnöjda med regeringens nuvarande hållning i vargfrågan. De väljer därför att ta en paus i samarbetet.

Annons

Svenska Jägareförbundet avbryter tills vidare all medverkan i vargrelaterad verksamhet innan de får veta hur skyddsjakten ska utformas. Ett beslut som förbundsstyrelsen tog under gårdagen. Bakgrunden är regeringens beslut att stoppa licensjakten nästa vinter och ta bort taket på 210 vargar.

Det är inte bara i Gävleborg man är besviken på regeringen, ett missnöje som nu satts på pränt och ska skickas till regeringen och Naturvårdsverket för att visa vad jägarna tycker och vill.

Vid rådslaget beslutades att hänsyn till människan måste vara en självklar del av den svenska rovdjurspolitiken. Och utifrån den ståndpunkten har man utformat ett åtgärdsprogram som i korthet går ut på att man:

– Tills vidare inte deltar i arbetet kring inventering och skyddsjakt av varg.

– Tar timeout från uppdraget om förankring av förstärkningen av den genetiska statusen av vargstammen.

– Fryser tills vidare arbetet med framtagandet av en ny handlingsplan för varg.

– Tar initiativ och bjuder in till ett möte med jord, skog, markägare och jägare för att diskutera den aktuella situationen.

– Begär att få uppvakta berörd EU-kommissionär.

– Begär företräde för landsbygds- och miljöministern för att framföra medlemmarnas missnöje.

– Begär företräde för riksdagspolitikerna i miljö- och jordbruksutskottet för att med kraft klargöra missnöjet.

– Fortsätter arbetet med eftersök av trafikskadat vilt.

– Tillskriver sittande rovdjursutredning och Naturvårdsverket för att tydliggöra förbundets nuvarande position och mål med rovdjursförvaltningen.