Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska hem har fått ny ägare – tar tillbaka namnet Björkmans möbler och den gamla loggan

Peter Olsson flyttade för fem år sedan sin färgaffär för att få bli granne med en möbelbutik. När sedan möbelbutiken blev till salu valde han att slå till. – Ett hem är inte bara möbler. Det är färg och golv. Det ena går in det andra, så det kan inte bli bättre, säger Carina Kihlström, säljare i butiken.

I början av april varslades personalen hos Svenska hem, tidigare Björkmans möbler, om uppsägning och den 1800 kvadratmeter stora och anrika möbelbutiken i Bollnäs lades ut till försäljning. Vägg i vägg satt Coloramabutikens ägare Peter Olsson och bekrymrade sig över att hans satsning på att ha sin butik granne med en möbelbutik nu kunde gå i stöpet.

Så han hörde av sig till Svenska hems ägare och nu är affären officiell.

– Jag köpte inte bolaget, utan allt vi ser här, säger Peter Olsson när vi befinner oss i möbelbutiken.

– Vi kommer att ta tillbaka namnet Björkmans möbler. Jag tycker att det är ett så inarbetat namn.

Läs mer: All personal hos Svenska hem varslas – söker ny ägare

I framtiden kommer han att ha tre bolag – ett holdingbolag som äger både ett bolag med Björkmans möbler och ett bolag med Colorama. De tio anställda hos möbelbutiken får jobba kvar på heltid och de kommer till en början att få ytterligare en kollega. Peter Olsson ser dessutom möjligheten att låta dem hjälpa de fem anställda i färgbutiken vid hög arbetsbelastning och vice versa.

Läs mer: Colorama blir granne med Björkmans

Till hösten kommer han att, som han själv beskriver det, praktisera i möbelbutiken. Men förutom det räknar han med att oftast vara i färgbutiken, samt sköta marknadsföringen för Björkmans möbler.

– Marknadsföringen är jätteviktig. Det har vi varit dåliga på, säger Carina Kihlström, som tror på framtiden för försäljning av möbler i Bollnäs, trots konkurrens från internethandel och jätten Ikea.

Det kommer också att bli en del förändringar hos Björkmans möbler redan från ägarbytet den första juni. Sortimentet kommer att rikta sig till en bredare målgrupp och framförallt mer till unga.

Läs också: Trio tar över Permia – flyttar hem företaget till Alfta: "Vi ska bli det självklara valet"

De tre tidigare delägarna är också nöjda med affären.

– Det känns skönt. Det handlade mest om att hitta en lösning så att butiken och jobben blir kvar. Det känns bra med Peter och med Spira som äger fastigheten, så det blir en bra lösning för alla, säger delägaren Joakim Olsson.

Även han tror på framtiden för butiken.

– Den har ju funnits i drygt 100 år och stan växer, så det bör gynna försäljningen av möbler. Och med någon med engagemang och som finns i huset så tror jag att det blir en helt annan sak, säger Joakim Olsson som även driver Bull-Olles och Nya konditoriet.

– Man har haft lite för mycket på agendan.