Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska folket: "Risken för krig ökar, nu behövs mer pengar till försvaret & Natomedlemskap"

På tre år har Natoopinionen svängt helt. Rysslands agerande gentemot sina grannländer, ett svagt svenskt försvar och att Centerpartiet och Kristdemokraterna nu tagit ställning för Nato ger avtryck i opinionen. I den årliga opinionsundersökningen från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ökar nu stödet igen för ett medlemskap (på kort eller lång sikt) till rekordhöga 49 procent medan de som anser att Sverige bör fortsätta stå utanför är rekordlåga 34 procent.

Läs även: Många svåra beslut väntar svensk krisberedskap

Orsaken till omsvängningen kan ses genom en rad andra siffror. Aldrig sedan mätningarna började 1987, under slutet av Kalla Kriget, har så många svenskar ansett att det föreligger risker för militära konflikter i Europa. Nästan hälften säger att risken är mycket stor eller ganska stor och det är en ökning med 8 procentenheter på bara ett år. 4 av 10 oroas för en väpnad konflikt i vår närhet. Och hotbilden kommer att förvärras det närmaste decenniet säger 2 av 3 tillfrågade. Sammantaget känner över 7 av 10 oro för den aktuella politiska situationen i världen, även det är en rekordhög siffra.

Däremot är tilltron till Sveriges förmåga att hantera en orolig omvärld svag. 8 av 10 svenskar bedömer den svenska försvarsförmågan att möta ett militärt hot som otillräckligt. Betyget för den förda försvarspolitiken är också rekordlågt med 6 av 10 som gör tummen ned. Det är en fördubbling på ett decennium. Och tveksamheten till att Sverige får militär hjälp från andra länder vid ett angrepp ökar.

Opinionens signal till svensk politik är alltså att en liten stat, i en orolig omvärld, har svårt att klara sig själv. Särskilt om man inte har gjort sin hemläxa i försvarspolitiken.

Läs mer: Försvarsviljan finns men pengarna saknas

Mätningen från MSB visar också att det finns ett kompakt stöd för att öka försvarsutgifterna ytterligare. Nästan 6 av 10 svenskar vill att det ska öka. Andelen som vill öka är en fördubbling jämfört med 2012.

För Moderatledaren Anna Kinberg Batra som reser till Rikskonferensen är det här något att på allvar begrunda. I sin resväska har Kinberg Batra ett förslag om en ny försvarsberedning, trots att den senaste kom 2014 och att Moderaterna sedan medverkade till att lägga sig 10 miljarder kronor under prislappen för att genomföra försvarsbeslutet 2009. Väljarna vill se mer pengar och handling, sen kan man utreda igen. Det är en tydlig signal till S, MP, M, C och KD som står bakom försvarsbeslutet.

För Socialdemokraterna är oron i omvärlden och väljarnas signal om vilken som är den tryggaste vägen framåt något att ta intryck av. Det är hög tid att backa från illusionen att Sverige både blir tryggare själv och ökar tryggheten i Östersjöområdet genom att inte vara med i Nato, samtidigt som alla vet att Sverige inte är neutralt och blir indragen från dag 1 om Ryssland attackerar ett grannland.

I en orolig omvärld kommer väljarna att premiera partier som står för trygghet och 2015 visade att en partipolitisk position kan svänga 180 grader på en kvart. Så Socialdemokraterna får se upp så att inte Sverigedemokraterna byter fot i Natofrågan först, och Moderaterna varnas härmed för att Miljöpartiet kan hinna före med att lägga förslag om ökade militära anslag.

Välkommen till det turbulenta 2016, Keep Calm and Carry On.

Intresserad av försvars- och säkerhetspolitik? Du har väl inte missat Podd72 som även kommer med extraavsnitt från Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen,

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Tidigare program:

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar