Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska Aerogel blev vinnare

En produktidé född i Söderhamn tog hem förstapriset i tävlingen Cleantech Company of the Year 2010 på stockholmsmässa. Nu flyttas Svenska Aerogel till Gävle.

Det blev en prestigefylld seger för Svenska Aerogel AB i tävlingen om utmärkelsen Cleantech Company of the Year 2010, vid Stockholm Cleantech Venture Day, på torsdagen. Företaget vann – och slog 24 medtävlare.

Vd Anders Lundström fick ta emot priset som konkret utgörs av 100 000 kronor.

- Det blir inte champagne efter det här, men väl tårta. Resten av pengarna ska användas till att utveckla företaget, säger Anders Lundström.

Svenska Aerogel AB bildades år 1999 av lokala företagarna Eje Näslund och Lars G. Lindahl. Gelet sågs i första hand som en luftrenare, men har senare hittat en hel rad andra användningsområden. En stor marknad väntas finnas inom byggindustrin, som värmeisolering och bindare av gas.

Hur stor nytta Söderhamn kommer att få av produktidén är oklart. Bolagets säte är på väg att flyttas till Gävle. Produktionen av gelet kommer igång i början av nästa år, men det är oklart om den hamnar i Söderhamn eller Gävle.