Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk kött ratas

Föda Samtidigt som vi äter mer kött än någonsin möts vi dagligen av nyheter om att svensk mat- och köttproduktion hotas av nedläggning.

Det skulle inte gagna någon. Allra minst de djur som inte omfattas av den svenska djurskyddslagstiftningen som är bäst i hela EU. Det är nämligen så att vi knappast äter mindre kött, snarare tvärtom. Problemet är vi äter alltmer importerat kött, exempelvis är runt hälften av biffarna vi sätter i oss från andra länder. Svenskt kött ratas för att det är dyrare som en direkt följd av det svenska regelverket.

Bättre märkning och mer konsumentmakt säger någon. Givetvis kan upplysta konsumenter i större utsträckning välja svenskt kött och därmed förändra läget men det går trögt. Trots svenskens aldrig sinande kokboks- och matintresse verkar medvetenheten om svensk köttproduktions förträfflighet inte få fäste när prisfaktorn avgör. Konsumentmakten räcker alltså inte som räddning för svensk matproduktion så länge konkurrensvillkoren är ojämna.

Lösningen ligger i att den svenska matproduktionen måste få villkor som är jämförbara mellan EU-länderna. Alternativet är inte att försämra för svenska djur, det är EU som måste införa strängare krav. Eftersom vi befinner oss på en gemensam marknad är det rimligt att reglerna för djurhållning är likvärdiga. Antibiotikaförskrivning, stallarnas storlek, regler kring möjligheten att vara ute med mera är några av de saker vi är stolta över men som leder till en konkurrensnackdel så länge övriga EU släpar efter.

Vi ska vara stolta över djurskyddet i Sverige men måste samtidigt se verkligheten i vitögat när svensk matproduktion slås ut. Att Sverige har EU:s strängaste lagstiftning innebär en besvärlig konkurrensnackdel på en gemensam europeisk marknad som orsakar högre kostnader för svenskt kött. Att det svenska jordbruket krymper får konsekvenser på flera sätt – inte minst när jobb och inkomstkällor försvinner på landsbygden.

Därför är frågan om likvärdigt bättre djurskydd en viktig prioritet Europaparlamentet. Så länge kött från djur som levt med en helt annan etisk standard är avsevärt billigare än det svenska köttet är det svårt att vinna upphandlingar. Den svenska allmänhetens riktiga och högt ställda krav på svensk djurhållning blir den svenska djurhållningens största nackdel om reglerna inte är likvärdiga. Den striden tänker vi i Centerpartiet ta på både lokalplanet och i Europaparlamentet.

Magnus Svensson

distriktsordförande, Centrepartiet i Gävleborg

Fredrick Federley, C

riksdagsledamot och kandidat till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel