Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk journalistik har kapitulerat

För stort för att hantera – så anser jag att man kan sammanfatta svenska mediers behandling av 11 september 2001.

Ett land i krig kommunicerar endast propaganda. Det gäller såväl till omvärlden till det egna folket. Behövs det lögner så ljuger man. När sanning sägs så ingår även den i propagandan. Det gäller alla länder i alla tider.

Det vet alla som läst sin Sold i Fält.

Från och med den 11 september 2001 är USA i krig. Från den dagen måste allt som kommer från USA ses som krigspropaganda och behandlas som sådan av våra svenska medier. Så sker inte.

Det finns tekniska anomalier i sådan mängd kring den 11 september att det är en psykologisk gåta varför inte skolade tekniker inom bl.a. byggnads och flygplanskonstruktion träder fram och begär att våra journalister gör sitt jobb som de kritiska granskare de förväntas vara.

I USA och i övriga västvärlden finns flera tusen ingenjörer, piloter, militärer, politiker, författare med flera yrkesgrupper vilka samtliga aktivt och offentligt ställt sig tveksamma eller helt avvisande till de officiella utredningar, som gjorts efter den 11 september. Till detta kommer att minst en tredjedel av USA:s befolkning ifrågasätter att deras myndigheter har berättat sanningen om 9/11-katastroferna.

I Sverige talar man inte ens om att det var tre skyskrapor som rasade samman fullständigt. Man undviker regelmässigt att nämna den drygt 180 meter höga WTC 7.

Hur kunde hettan från brinnande kontorsmöbler – och ingenting annat – sprida sin värme så exakt lika över ett par våningsplan, stora som fotbollsplaner, att alla 47 stålpelare, som bar upp huset, kollapsade samtidigt, med ett alldeles symmetriskt ras som följd? Detta fullständigt osannolika och även officiellt oförklarade fenomen inträffade cirka åtta timmar efter att tvillingtornen rasade. Varför "glömma" WTC 7? Varför inte nämna att det var samme man som ägde WTC 7 som även hyrde tvillingtornen, samt att han ett par månader innan katastrofen – tursamt – hade försäkrat sitt komplex mot eventuella terroristangrepp och senare kvitterade ut flera miljarder dollar i ersättningar.

Tio år senare kommer så kvittot på hur svensk journalistik helt kapitulerat

• Bin Laden. Trots avsaknad av oberoende fakta väljer man att publicera det krigförande USA:s partiska version, som om den vore objektiv sanning. Detta måste allvarligt bryta mot god journalistisk sed. Jag ser numera svensk massmedia som en ren slavsändare åt USA:s maktelit. "Vi sänkte honom i havet av hänsyn till muslimerna!" Hur kan någon ta det på allvar? Det överträffar Monty Pythons bästa – men återges med de allvarsammaste miner hos svenska medier. Så ser skamlöshet ut.

Utan fristående och kritiskt granskande massmedia är ett demokratiskt styrelseskick inte möjligt. Sverige är, sedan den 11 september 2001, en skendemokrati. Vill vi ha det så?

Dag Nilsson, Vallvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel