Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk journalist dödad

Sveriges Radios korrespondent Nils Horner har dödats i Kabul. Han sköts ned på öppen gata, säger vittnen till AFP.

Nils Horner var död vid ankomsten till sjukhuset.

Attentatet skedde nära en libanesisk restaurang som varit populär bland utlänningar, och som i januari var föremål för ett bombdåd med över 20 döda.

Nils Horner var en mycket erfaren journalist som arbetat länge som utrikeskorrespondent för Sveriges Radio.

Senast i går rapporterade Nils Horner från Kabul. Med sin karakteristiska hesa röst inledde han reportaget med en scen från en sorgestund för landets dödade vicepresident.

"Numera sträcker sig bevakningsområdet från Afghanistan till Östtimor och lite till i olika riktningar. Det vill säga Asien. Därför är det tur att jag gillar att resa", har han sagt i en presentation på Sveriges Radios webbsida.

"Typiska inslag i vardagen kan vara att äta jordnötter till lunch på flygplatsen i Banda Aceh medan jag väntar på ett försenat plan, eller att upptäcka i en melankolisk hotellobby i Lahore att de inte kan hitta min bokning. Lika roligt och intressant att träffa indiska sluminvånare som att besöka Japans parlament och intervjua en dam som försöker bli första kvinnliga premiärministern".

– Det är med stor bestörtning vi har tagit emot beskedet. Det är en fruktansvärt chockerande nyhet, säger Svenska journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

– Våra tankar går till de anhöriga.

– Det här är ens värsta mardröm när man skickar ut folk på uppdrag. Man är otroligt lättad varje gång folk kommer hem, säger SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist.

– Vi känner stort deltagande med våra kolleger.

SVT har just nu ingen korrespondent på plats i Afghanistan.

– Vi och SR gör allt för att skydda våra kolleger med bland annat utbildning, men också med särskilda säkerhetsarrangemang. Men vissa situationer kan man inte skydda sig mot.

– Nils Horner var alltid på plats och var en röst som alla radiolyssnare känner igen, säger Expressens chef redaktör Thomas Mattson.

– Afghanistan är en väldigt farlig plats att vara på och det här påminner om att det inte bara är vid fronten det är farligt.

Expressen har just nu medarbetare på väg till Afghanistan och samtliga som skickats ut är säkerhetsutbildade.

– Men Nils Horner var extremt erfaren och det här är en påminnelse om att det inte finns några åtgärder man kan vidta för att skydda sig mot allt.

– Jag kan inte påstå att jag kände honom, men jag var med och delade ut Marcus Ölander-priset för ett tiotal år sedan och Nils Horner var en av de första som fick detta pris. Det var så självklart. Redan då hade Nils Horner utmärkt sig som en otroligt duktig korrespondent. Han var en fantastisk rapportör, ständigt på resande fot. Men trots att hans bevakningsområde var enormt hade han en otrolig förmåga att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, nästan före det hände till och med, säger Stig Fredrikson, mångårig utrikeskorrespondent och medarbetare på Sveriges Television.

Nils Horner stod utanför restaurangen Taverna du Liban tillsammans med sin förare och tolk när två män närmade sig, förklarar ögonvittnet Zubir, som arbetar som vakt på restaurangen, för Reuters.

De två männen var västerländskt klädda. En av dem drog upp ett vapen och sköt Nils Horner i bakhuvudet från nära håll, berättar Zubir och ytterligare ett vittne på platsen.

Polischef Najibullah Samsour säger till Reuters att två misstänkta har gripits. Taverna du Liban är libanesisk, men inte samma restaurang som bombades i januari.

AFP:s vittne beskriver det som att gärningsmännen försökte fly.

– Det var två killar som sprang. De var kanske i 20–30-årsåldern. Säkerhetsvakter tog upp jakten, säger ögonvittnet till nyhetsbyrån.

Gatan utanför Taverna du Liban har nu spärrats av av polis.