Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven-Åke Eriksson tycker omsorgsföretagen gnäller

Centerns banérförare för valfrihet i omsorgen i Nordanstig, Sven-Åke Eriksson, förstår inte kritiken från de tre privata omsorgsutförarna Mitt Liv Omsorgsspecialisten, Addera Omsorg och Corab Assistans.

– Vi sänker timersättningen med måttliga 15 kr till 404 kr. Vi har fortfarande den högsta ersättningen i Gävleborgs län, argumenterar han.

Omsorgen ska spara ytterligare två miljoner kronor i budget 2012. Den yttre hemtjänsten får ta smällen. Den kommunala hemtjänsten ska pressa ner timkostnaden för insatser hos brukarna.

– De privata utförarna måste ta sin del. Det är ju skattebetalarnas pengar vi hanterar, säger Sven-Åke Eriksson.

De som reagerat anser att även om det bara är 5 procent så slår det hårt mot nystartade företag. Det skickar också signaler om en ändrad inställning till LOV, lagen om valfrihet i vård/omsorg. En politisk vändning anas.

När LOV planerades hette ordföranden i omsorgs - och lärandenämnden Sven-Åke Eriksson. Han var pådrivande för ett beslut om införande. I dag är Centern i allians med Socialdemokraterna. Socialdemokraterna har aldrig förespråkat äldreomsorg i privat regi. Frågan uppkommer om Centepartiet och Eriksson börjat kantra.

– Socialdemokraterna måste acceptera valfriheten. I annat fall hade det inte blivit något samarbete mellan oss, understryker Sven-Åke Eriksson.