Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Åke Eriksson tycker omsorgsföretagen gnäller

Centerns banérförare för valfrihet i omsorgen i Nordanstig, Sven-Åke Eriksson, förstår inte kritiken från de tre privata omsorgsutförarna Mitt Liv Omsorgsspecialisten, Addera Omsorg och Corab Assistans.

Annons

– Vi sänker timersättningen med måttliga 15 kr till 404 kr. Vi har fortfarande den högsta ersättningen i Gävleborgs län, argumenterar han.

Omsorgen ska spara ytterligare två miljoner kronor i budget 2012. Den yttre hemtjänsten får ta smällen. Den kommunala hemtjänsten ska pressa ner timkostnaden för insatser hos brukarna.

– De privata utförarna måste ta sin del. Det är ju skattebetalarnas pengar vi hanterar, säger Sven-Åke Eriksson.

De som reagerat anser att även om det bara är 5 procent så slår det hårt mot nystartade företag. Det skickar också signaler om en ändrad inställning till LOV, lagen om valfrihet i vård/omsorg. En politisk vändning anas.

När LOV planerades hette ordföranden i omsorgs - och lärandenämnden Sven-Åke Eriksson. Han var pådrivande för ett beslut om införande. I dag är Centern i allians med Socialdemokraterna. Socialdemokraterna har aldrig förespråkat äldreomsorg i privat regi. Frågan uppkommer om Centepartiet och Eriksson börjat kantra.

– Socialdemokraterna måste acceptera valfriheten. I annat fall hade det inte blivit något samarbete mellan oss, understryker Sven-Åke Eriksson.