Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveket mot samerna

Den 2 april arrangerade föreningen Norden en välbesökt kväll med författaren Birger Ekerlid. Ämnet var Sveket mot samerna.

Annons

Sverige erkände samer som urfolk 1977, men detta har inte märkts i samepolitiken och när det gäller ILO-konventionen 169 om urfolksrättigheter är det alldeles tyst. FN-fördraget nr 169 ska skydda ursprungsfolk så rättigheter värnas deras integritet och respekteras. Stater som ansluter sig ska främja ursprungsfolkens sociala och ekonomiska rätt och andliga och kulturella värden. Detta innebär att åtgärder ska vidtas för att skydda mark, kultur och miljö.

Det i dag mest slående exemplet på systematiska övergrepp är den gruvhysteri som råder i stora delar av Norrland. Sverige förlänar naturtillgångar till exploatörer som kan vara mer eller mindre nogräknade både när det gäller miljö och merkantila muskler. Exempel finns på företag som har flytt fjället och lämnat kraftiga saneringskostnader för stat och kommun.

Aktuella är protester i Kallak utanför Jokkmokk. Nyligen beslutade regeringen att gruvnäring är viktigare nationellt intresse än rennäring då det gäller Rönnbäcksgruvan utanför Tärnaby. Renarna kan väl beta någon annan stans, säger närings- och gruvminister Annie Lööf. Hon ser fram mot en utvecklad dialog

Länge har min förmodan varit att kall kommersiell beräkning legat bakom regeringens vägran att uppfylla ILO-konvention 169, nu står det klart att kunskapen om renskötsel och samers övriga villkor är totalt obefintliga. Beslutet vittnar inte bara om okänslighet för rennäringens villkor, Lööf struntar också i de uppenbara miljörisker och de kulturvärden som i övrigt försvinner. För att inte tala om nackdelarna för en region som marknadsför sig som turistparadis. Det blir lagom lustigt när gruvors dammtöcken täcker skidåkare, fjällvandrare och fiskare och Umeälvens vatten förpestas.

Jamen, det ger ju jobb, invänder förespråkarna.

Exakt så sa man när vattenkraften byggdes ut under 1960-talet i samma område där gruvan planeras ligga. När folk tvingades flytta från sina hem tröstade argumentet att ännu fler kommer att flytta in. I dag vet vi. Det blev inte så. Det bor färre människor där. Var fjärde person har försvunnit från området.

Det är lätt att förblindas av kortsiktiga verksamheter i stället för att satsa på gamla kunskaper och en långsiktigt hållbar förkovran. I det här fallet är det regeringen med Centerpartiet i spetsen som står för sveket mot samerna och miljön. Socialdemokrater skulle säkert dra samma slutsats, men från en annan ideologi. Vilka partiers företrädare hyllar FN-fördraget 169 om urbefolkningars rätt?

Kelvin Ekeland

NORRBO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel