Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveaskog tog träd ur reservat

Sveaskog har tagit ut åtta vindfällen och kapat upp 50 träd i ett naturreservat. Nu polisanmäler länsstyrelsen skogsbolaget.

Länsstyrelsen ser allvarligt på det inträffade, skriver de till polisen.

Storkvarnbergets naturreservat ligger söder om Los. I naturreservat är det förbjudet att avverka skog, utföra annan skogsvårdsåtgärd, ta bort eller upparbeta döda träd eller vindfällen, enligt miljöbalken.

Under stormen i juni i år blåste många träd omkull. Efter stormen genomförde Sveaskog en kalavverkning av mark öster om reservatet. I samband med det kapades också vindfällen på två platser inom Storkvarnbergsreservatet.

Åtta vindfällen, 150–200 år gamla tallar, hade kapats, upparbetats och tagits ut ur naturreservatet från ett område. I ett annat område hade minst 50 träd som fällts, eller blivit hängande efter stormen, kapats upp, men lämnats kvar på plats. Bland de uppkapade träden fanns granar, tallar och björkar, alla i åldrarna 150–200 år.

Att fälla och kapa lutande träd, men låta dem ligga kvar, är lika allvarligt som att ta bort träd ur reservat, säger Linda Svensson, handläggare på länsstyrelsen.

– När man kapar träden blir det ett annat förlopp i förmultningsprocessen, säger hon.