Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svea skog fällde träd i naturreservat

Svea skog riskerar en kraftig företagsbot för att ha fällt träd i naturreservat.

Annons

Svea skog har av riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål förelagts ett strafföreläggande för att inom Storkvarnbergets naturreservat i Ljusdals kommun ha fällt träd i strid med reservatsbestämmelserna.

Det var i efterdyningarna av stormen som Sveaskog uppgav att man i området skulle ta hand om stormfälld skog. På två områden inom reservatet fälldes åtta respektive 50 träd, vilket enligt strafföreläggandet orsakat skada eller olägenhet för skyddsvärda miljövärden inom reservatet.

Av de avverkade träden omhändertogs och bortforslades åtta träd.

Bolagets företrädare har varit oaktsamma, anser åklagaren, då man inte tillräckligt undersökt var de stormfällda områden fanns och att man inte informerade de som utförde fällningarna om naturreservatet och dess gränser.

Svea skog föreläggs att betala en företagsbot på 50 000 kronor. Dessutom ska bolaget betala 1 200 kronor för de fällda och bortforslade träden.

Svea skog har möjlighet att bestrida strafföreläggandet och då hamnar ärendet i domstol.