Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svävar fram med brum

Tre skärmar brummade fram över Hudiksvallsfjärden. Ett gäng skärmflygare hängde på sig motor på ryggarna och gjorde söndagsutflykter i luften.

Solen stänker på fjärden. Ett par kängor plaskar i den mjuka isen.
Thom Åström har hängt på sig en propeller på ryggen och över huvudet letar skärmen lyftkraft när han springer fart. Så tar han plötsligt upp fötterna och stiger snabbt.
- Det är som om någon tar en i nacken och lyfter upp, säger han om känslan när skärmen bär honom.
Thom Åström cirklar några vändor över Varvet och flyger iväg mot Köpmanberget med kompisen Johnny Johansson, båda från Bergsjö.
Thom Åström började skärmflyga med motor i somras.
- Det är en frihetsupplevelse, enkelt sagt.
- Det är en ren flygkänsla, ingen cockpit, ingenting, säger Johnny Johansson som i fyra år har flugit paramotor, alltså skärmflygning med en motorpropeller som en ryggsäck.
Ett par nybörjarflygare tränar startteknik och står utan motorer på isen och drar upp sina skärmar i luften. Det handlar om att lära sig balansera skärmen och känna den över huvudet.
Det ser tungt ut när skärmflygarna springer på "startbanan", lite som tunga varianter av hoppande astronauter på månen. Men Thom Åström säger att hans 42 kilos motor inte känns särskilt betungande så fort han fått upp skärmen, för då lyfts motorn av skärmen.
Skärmarna kan användas utan motor också. Då kallas det för friflygning och flygarna startar då från berg.
- Man löper ut över kanten och hoppas träffa uppåtvinden, säger Johnny Johansson.
Han och Thom Åström är med i Njord skärmflygklubb och berättar att de flesta som vill också kan skärmflyga. De sökte sig till isen på fjärden för att få en öppen startyta, annars brukar de ofta flyga vid flygfältet.
På söndagseftermiddagen sniffade de en halvmeter över isen ut till Maln.
Det var nog vinterns bästa flygning, säger Johnny Johansson
Efter några svängar över Köpmanberget, vänder Thom Åström tillbaka till startpunkten. Han stänger av motorn och glider tyst genom luften.
- Då blir det en ännu bättre upplevelse.
Så sätter han på motorn igen med startknappen. Cirklar ett varv och glider sakta ned på isen igen.
Efter en stund landar Johnny Johansson kontrollerat bara någon meter bredvid kompisen.
- Barnsligt roligt, säger han.