Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svarttaxi hotar även taxi i Järvsö: "Det är en tidsfråga innan vi lägger ner"

I mitten på juni stänger Ljusdals Taxi. Järvsö Taxi och limousineservice höjer ett varningens finger att de också har problem av samma anledning – konkurrens från svarttaxiverksamhet.

Sedan ett år tillbaka har Åsa Palonto och hennes man Jari Palonto drivit Järvsö taxi och limousineservice i Järvsö. Tillsammans kör de taxi i Ljusdals kommun – men de jobbar inte heltid som taxichaufförer. Det, enligt Åsa Palonto, är inte lönsamt.

– Det räcker knappt till en heltidstjänst, säger hon.

Läs mer: Taxi Ljusdal snart ett minne blott: "Det finns ingen lönsamhet längre"

En av anledningarna till att det inte är är möjligt att leva fullt ut på taxiverksamheten är konkurrensen från bland annat svarttaxiverksamheten, menar de två taxiägarna.

Hur vet ni att det är svarttaxiverksamhet som bedrivs?

– Det kan vi inte säga helt klart, men vi ser samma bilar köra åtskilliga vändor. Oftast är det fem till tio bilar som kör som vi känner igen, säger Åsa Palonto.

Enligt paret så utgår svarttaxiverksamheten från sidor och grupper på Facebook där personer annonserar efter skjuts, eller där personer annonserar att de kör mot betalning.

Förra året kontaktade de polisen angående problemet.

– Det har blivit sämre för oss och jag förstår att det är svårt för polisen att komma åt problemet, säger hon och tillägger:

– Ju fler personer som är ute och kör svarttaxi desto färre körningar får vi, säger hon.

Jari Palonto är mycket kritisk till svarttaxiverksamheten som han menar pågår i Järvö och Ljusdal. Och han menar att det inte bara handlar om lönsamheten för de verksamma taxichaufförerna.

Läs även: Svår situation för taxiverksamheten

– Jag välkomnar det – om det vore lagligt, för jag är inte emot konkurrens. Om de tar taxikort och betalar skatt så är det helt okej, säger Jari Palonto.

Men det är inte bara svarttaxiverksamheten som gjort att det varit svårt att få verksamheten att gå runt.

Läs också: Insats mot svarttaxi

– Det är ju såklart flera parametrar som har spelat in att det gått sämre. Det har bland annat varit färre turister som åkt taxi, säger hon.

Hur ser er framtid ut?

– Vi vet inte hur framtiden ser ut faktiskt. Det är en tidsfråga innan vi lägger ner, men än så länge går det, men vi vet inte hur länge, säger Åsa.

Vi har inte lyckats att nå ansvariga på polisen för en kommentar.