Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt stoppa tarmsmitta

Antalet personer som bär på tarmbakterien VRE i Gävleborgs län har fördubblats under några månader. Läget är nu sämst i hela landet.

– Tyvärr har vi en fortsatt spridning, säger Signar Mäkitalo, länets smittskyddsläkare.

VRE är ett samlingsnamn på en grupp tarmbakterier, enterokocker, som blivit motståndskraftiga mot antibiotika.

I nuläget finns 138 fall av så kallat bärarskap bekräftade inom landstinget i Gävleborg. Det kan jämföras med 65 i mitten av november.

I några fall har även infektioner brutit ut. Vanligen är det äldre personer med nedsatt immunförsvar som drabbas.

– Vi jobbar hårt för att komma till rätta med spridningen. Men det är en mångfacetterad problematik som kräver åtgärder på flera plan, säger Signar Mäkitalo.

En faktor som påverkar spridningen av den multiresistenta bakterien är, enligt smittskyddsläkaren, att sjukhusens vårdavdelningar har för få enkelrum.

Vid sjukhuset i Gävle – som fick in bakteriestammarna först – har smittan blivit kvar i miljön.

I diskussionen har det ibland sagts att åtminstone en tredjedel av alla rum borde vara enkelrum, men Signar Mäkitalo anser att det finns anledning att överväga enbart enkelsalar.

– Det finns ju aggressivare bakterier än RVE som kan få fäste.

I ett försök att stoppa eller begränsa spridningen skickade smittskyddet i slutet av november ut en uppdaterad handlingsplan som alla chefer i landstinget uppmanades att läsa.

Den gällde bland annat hygienrutinerna vid sjukhus och hälsocentraler i länet. Vikten av mekanisk gnuggning och desinfektion betonades.

– Städningen har inte alltid varit optimal och det gäller även en del andra rutiner. Rengöring av apparater måste göras mellan undersökningar av patienterna, säger Signar Mäkitalo.

– Vikten av god handhygien i samband med måltider och toalettbesök är också något som måste präntas in. Om man inte är noga är risken stor att bakterier hamnar i tarmen.

De största problemen finns fortfarande vid sjukhuset i Gävle, men restriktionerna gäller även sjukhusen i Hudiksvall och Bollnäs.