Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt ha alla läkemedel på apoteken

Svar till Tord Wallin (15/10).

Apoteken har att tillhandahålla cirka 12 000 läkemedel men ett vanligt apotek kan lagerföra omkring 4 000 läkemedel.

Vi mäter kontinuerligt hur många av våra kunder som omgående får de läkemedel man önskar. I dag är det 96 procent – alltså är det 4 procent av våra kunder som inte omgående får de läkemedel de ska ha.

Men det finns problem att åtgärda – ett är generikautbytet som innebär att apoteken ska byta ut läkemedel till det billigaste alternativet. Utbytet gäller de 700 vanligaste läkemedlen vars patent har gått ut. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, upphandlar varje månad ”periodens varor” från tillverkarna och endast dessa alternativ som apoteken får sälja under perioden. Tyvärr har läkemedelsbolagen svårt att leverera upphandlade produkter under en hel månad. Generikautbytet är det främsta skälet till att apotekskunder i dag inte alltid får ut sina läkemedel.

Apotek Hjärtat arbetar hela tiden med att förbättra tillgängligheten, servicen och tryggheten för kunderna. Till exempel försöker vi tillsammans med de andra apoteksföretagen få till stånd en ändring av generikamodellen så att vi kan välja och ställa krav på leverantörerna. Med färre byten skulle leveranser och lagerhållning fungera bättre.

Det är viktigt att apotek förstår den lokala kundkretsens behov av läkemedel. Vi har därför kontinuerliga kontakter med vårdcentralerna för att veta vilka läkemedel som läkarna där förskriver. Vi arbetar dessutom med att förbättra våra interna system för varulagerhållning och bli ännu bättre på att ha rätt läkemedel hemma.

Britta Björklin, apotekschef,

Hälsocentralen Linden, Bergvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel