Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt för poliser att få skadestånd

Hur mycket våld ska en polis tåla? Det är svårt för en polis som utsätts för våld i tjänsten att få ut brottskadestånd.

– Man kan inte få extrapengar för att man gör sitt jobb, säger Gudrun Nordborg, informationschef på Brottsoffermyndigheten.

En av fyra poliser har tilldömts kränkningsersättning av domstol och en av sex har vänt sig till Brottsoffermyndigheten för att få ut sina pengar. Men knappt var tredje polis har fått ut något skadestånd. Detta visar en enkät som medlemmar i Polisförbundet fick svara på i slutet av 2008.
– Rent generellt har det varit svårt att få ut skadestånd för brott som poliser utsätts för under arbetstid, som om det skulle ingår i tjänsten att utsättas för brott. Upprörande, säger Gudhrun Unogård, ordförande i Polisförbundet i Gävleborg.
Av de 63 som svarade på enkäten i Gävleborgs län ansåg 22 att en polis ska tolerera att få en knuff, 13 att han eller hon ska tolerera att bli kallade könsord, 3 att de ska tolerera rasistiska påhopp och 2 att polisen ska acceptera att bli sparkade på eller bli beskjutna. Detta utan att begära ersättning.
– Svårt att veta var man ska dra en gräns, säger Gudhrun Unogård.
Hon tycker att man som polis kan förvänta sig smärta men inte direkt våld.
Gudhrun Unogård har själv utsatts för våld i tjänsten. Det var år 2003 när en narkotikapåverkad person hade kört i diket. Hon och en kollega skulle ta honom till polisstationen. Den andra polisen körde och hon satt i vänstersätet bakom föraren. Hon berättar att de gjorde ett misstaget att inte sätta på personen handbojor. Hon säger också att hon själv tappade koncentrationen för någon sekund.
– Rätt som det var kom hans högernäve och slog till mig över vänster öga. Jag fick en rejäl blåtira, berättar hon.
Hon anmälde och blev tilldömd skadestånd. Men när inte gärningsmannen kunde betala så fick hon inte ut någonting från Brottsoffermyndigheten.
– Jag orkade inte överklaga och kämpa eftersom det handlade om så lite pengar. Det skulle vara för det principiella då, säger hon.
Vad krävs då för att Brottsoffermyndigheten ska bevilja skadestånd? Enligt Gudrun Nordberg, informationschef på Brottsoffermyndigheten, ska man utgå från hur situationen ser ut, om det blir mer våld eller hot än vad polisen bör kunna räkna med eller om hot eller våld är riktat mot den privata sfären eller familjen.
– Det kan inte heller vara så att man får extrapengar varje dag för att man gör sitt jobb, säger Gudrun Nordberg.