Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Svårt för oss att säga stopp"

Förskolorna kan inte neka ett barn som kommer tillbaks innan smittorisken för magsjuka är helt över.

– Vi måste lita på att föräldrarna håller sina barn hemma om de är sjuka, säger förskolechefen Carin Mellqvist.

om Sandarne förskola där magsjuka har härjat i omgångar sedan i oktober. Ett barn har smittats nio gånger och flera föräldrar har tröttnat på att andra föräldrar lämnar sina barn tidigare än 48 timmar efter sista sjukdomsutbrottet, som Socialstyrelsen rekommenderar.

– Det är jättetråkigt att sådant händer, men vi kan aldrig stänga en förskola. Vi vädjar till föräldrarna och om det är en epidemi så måste även syskon hållas hemma, säger Carin Mellqvist.

Under tisdagen samlade hon alla förskolerektorer till ett möte då de bland annat pratade om Socialstyrelsens rekommendationer. För att garantera att all personal har samma information har de beställt hem extra informationsfoldrar och ska lägga ut den på förskolornas hemsidor.

Vad gör ni om ett barn kommer tillbaks till förskolan inom 48 timmar?

– Jag tycker att det är viktigt att ha en dialog med föräldrarna, men vi har ingen lag som gör att vi kan neka. Det är svårt för oss att säga stopp. Vi kan inte heller stå och bevaka med klocka om det har gått 48 eller 45 timmar, säger Carin Mellqvist.

Gör ni undantag?

– Vi måste lyssna vad det är som gör att föräldrarna kommer med sina barn ändå. Vid särskilda omständigheter kan barnet i undantagsfall komma om de är ett avskiljt rum.