Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt fälla någon för hatbrott: "Vi behöver fällande domar"

Artikel 6 av 10
Söderhamn Pride 2016
Visa alla artiklar

Göran Stanton jobbar i polisens grupp för hatbrott i Stockholm. Som en punkt i Prideprogrammet berättade han om arbetet med rätt bemötande och mot hatbrottslingar.

Statistik från Brottförebyggande rådet, Brå, visar när det gäller hatbrott att att främlingsfientliga/rasistiska motiv är det i särklass vanligaste följt av hatbrott på grund av sexuell läggning. Göran Tanton, utredare för hatbrottsgruppen i Stockholm, berättar om framgångar och fruklöshet när det gäller att få hatbrottslingar fällda.

– Mycket tycker ni är självklart och undrar varför det inte utreds, men jag vill berätta hur det kan se ut, säger Göran Tanton och går igenom olika typer av hatbrott och svårigheter och snårigheter på väg mot lagförda brottslingar.

– Vi behöver fällande domar för att veta vilka fall vi inte ska gå vidare med, säger Göran Stanton.

Läs också: En historielektion med HBTQ-perspektiv: "Kvinnor har lättare att ta till sig de här frågorna"

I Gävleborg finns en resursperson som ska jobba med de här brotten, i Stockholm jobbar Göran Stanton med en grupp som bara kan koncentrera sig på hatbrott. Det ger effektiva utredningar även om det inte leder till rättegångar.

– Det är fördelen med en hatbrottsgrupp. Annars kan det gå flera månader då man måste prioritera mord, rån och andra brott.

Svårt att fälla folk som åtalas för hatbrott, känns det hopplöst att arbeta med det här?

– Nej, rikspolischefen har satt fokus på det här nu, det finns grupper både i Stockholm, Malmö och Göteborg och alla större städer. Jag hoppas att övriga Sverige också ska få resurser, säger Göran Stanton.

Följ Pridetåget 2016 live med start 14.50 på lördag!

Mörkertalet antas vara stor när det gäller antalet anmälningar mot hatbrott. Det finns flera anledningar, en är att myndigheter inte alltid bemöter till exempel HBTQ-personer korrekt. Alla borde HBTQ-certifieras, tycker Göran Stanton, och säger att vi måste jobba med att ta upp de här frågorna på flera fronter.

– Det är en stor sak för brottsoffret att anmäla och då ska det bemötas på ett bra sätt. Även om vi inte kan bevisa brott är det viktigt att bara lyssna på brottsoffret, det är viktigt att jobba med de här sakerna.

Efter 25 år i yttre tjänst i Stockholms city har han sett hur det tar på människor som blir drabbade av intolerans och våld.

– Brottsoffer till hatbrott blir kränkta på ett annat sätt. Blir jag rånad är det en sak, men om jag slås ned för jag håller min pojkvän i handen, hur ska jag skydda mig då?