Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt få offentlig finansering för ny timmerterminal: "Jag är förvånad"

Det kan bli svårt att få finansiering till en ny omlastningsterminal för timmer i Ljusdal. Det visar en ny konsultrapport.

Rapporten som gjorts av Tyréns, ett konsultföretag inom samhällsbyggnad, visar att det blir svårt för Ljusdals kommun att få finansiering från EU och myndigheter.

Läs mer: Många miljoner för timmerterminal i Böle

Enligt rapporten beviljar inte EU stöd för infrastrukturåtgärder eller byggnader för EU:s mest utvecklade länder, dit Sverige hör.

Däremot går det att få pengar till att utveckla timmerterminalen från olika europeiska fonder och program, men just nu finns inga aktuella utlysningar. Rapportförfattaren intygar också att det är svårt att söka medel ur dessa fonder.

Kommunalråd Lars Molin (M) är förvånad över rapportens besked.

– När en flytt har förespråkats, har andra terminalflyttar lyfts fram som exempel. Men det visar sig att det för 10-15 år sen gick att få bidrag för såna här omflyttningar. Men inte idag, säger han.

Läs mer: Alternativet Bränta dyrare

Från Region Gävleborgs sida vill man inte medfinansiera järnväg och Trafikverket har inte virkesterminaler i sitt statliga uppdrag.

Naturvårdsverket har ett klimatinvesteringsbidrag som kallas Klimatklivet. Därifrån skulle Ljusdals kommun kunna söka pengar om man kan visa på att transporter på väg minskar i och med den nya terminalen. Kommunen skulle kunna få upp till 50 procent av investeringskostnaden finansierad i så fall.

Om det inte finns offentliga finanseringsmöjligheter, måste kommunen titta över andra alternativ: egenfinansiering eller privatfinansiering. Om privata aktörer betalar sparar kommunen pengar, men man förlorar också kontroll.

– Då kan inte terminalen vara öppen och det vore olyckligt, säger Lars Molin.

Nu ska partierna i Ljusdals kommun diskutera rapportens resultat. Kommunförvaltningen ska i sin tur bereda förslag för såväl Bränta som Böle.

– Vi måste gå vidare i frågan, men på rätt sätt. Vi får inga privata investerare i centrala Ljusdal förrän frågan om terminalen är löst, säger Lars Molin.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!