Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt få ner utomhusbullret för de närmaste bostäderna

I den bullerutredning som Stora Enso gjort för Ala sågverk framgår att ljudnivån för sju bostäder närmast sågverket har för hög ljudnivå både utomhus och inomhus. Men de boende säger i en enkät att de inte vill ha bullerplank, som stör "utsikten".

I den intervju som gjorts med 12 boende närmast industrin framgår att de flesta inte upplever buller från sågverket som störande. Det ljud som hörs kommer från timmersorteringen och truckar.

Bullerutredningen konstaterar att det är omöjligt att få ner utomhusbullret för de närmast boende motsvarande Naturvårdsverkets riktlinjer för befintlig industri.

De som mest berörs av buller vill inte heller ha bullerplank. Däremot kan ljudnivån inomhus sänkas under riktvärdet i de sju mest utsatta bostäderna genom byte av fönster. Kostnaden för fönsterbytet beräknas till mellan 300 000–400 000 kronor. Åtgärden skulle efter länsstyrelsens samtyck kunna genomföras nästa år.