Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att värva kontaktpoliser

Förebyggande ungdomsarbete lockar inte poliserna i Hudiksvall.

Annons

Det har gått ett och ett halvt år sedan rikspolisstyrelsen kritiserade landets polismyndigheter för brister i ungdomsarbetet. I Hudiksvall fanns då kontaktpoliser vid tre skolor, och så ser det fortfarande ut.

– Det är svårt att få det att fungera. Man kan inte bara säga till någon att ge sig ut till en skola och göra ett bra jobb. Det måste finnas fallenhet och intresse för att jobba med de här frågorna, och vi har några personer nu, som skulle kunna vara intresserade. Man måste brinna för uppgiften, säger Josef Wiklund, chef för den brottsförebyggande enheten i norra Hälsingland.

Rikspolisstyrelsen anmärkte på det brottsförebyggande arbetet i skolorna, och pekade på att kontaktpoliser faktiskt preciseras i regeringsuppdraget för poliskåren. I Hudiksvalls kommun finns fortfarande kontaktpoliser vid skolorna i Iggesund, Njutånger och Enånger.