Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att säga ja till integrationsförslag från oppositionen

Lili André (KD) förvånas över att regionmajoriteten i har svårt att säga ja till ett oppositionsförslag.

Kristdemokraterna i regionen verkar för en bra integration i länet. Ett förebyggande arbete är att prioritera insatser för personer som är asylsökande. Asylsökande är personer som väntar på att få uppehållstillstånd. En human och viktig insats är att redan under den tiden möta dem, vilket gynnar både individen och samhället. Därför har vi Kristdemokrater lagt fram ett förslag om att avsätta en miljon kronor från de integrationsmedel regionen fått för 2016 för att ge det fria kulturlivet och civilsamhällets aktörer möjlighet att genomföra olika kulturinsatser riktat till asylsökande. Detta för att motverka den tristess och den psykiska ohälsa som är vanlig bland asylsökande.

Till vår förvåning röstade majoriteten med Vänsterpartiets Alf Norberg i spetsen, nej till förslaget.

Strax efter avslag på Kristdemokraternas förslag så lägger nu majoriteten i kultur- och kompetensnämnden fram ett ärende där innehållet är i princip samma förslag som i Kristdemokraternas motion som avslogs i regionfullmäktige förra veckan.

Det handlar om kultur till asylsökande. Kultur- och kompetensnämnden vill ansöka om 3,5 miljoner kronor från de integrationsmedel regionen fått från regeringen för 2016. Det ska gå till hälsofrämjande kulturaktiviteter riktade till asylsökande som vistas på asylboenden i Gävleborgs län.

Tycker ni att förslagen låter lika?

Det är så uppenbart att man inte klarar av att bejaka ett bra förslag från oppositionen. Som man dessutom redan är i startgroparna att genomföra. Det mest smakfulla hade varit att majoriteten besvarat motionen och att arbetet med utformningen av förslaget fortsatt gemensamt i nämnden.

Man frågar sig hur regionens majoritet tänker om detta odemokratiska sätt att agera. Tillsammans skapar vi goda utsikter för ett livskraftigt Gävleborg? Nej, majoriteten vill försöka skapa det själva.

Lili André (KD)

regionfullmäktige, kultur- och kompetensnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel