Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att hinna med lagens krav

Tiden räcker inte till för ungdomsuppföljaren Tommy Enström. Lagen kräver att kommunen kartlägger unga som inte pluggar eller jobbar, men på grund av bromspaket så har en tjänst inte ännu tillsats, vilket gör att kartläggningen fått stå åt sidan.

Sedan i våras arbetar Hudiksvalls kommuns ungdomsuppföljare bara två timmar i veckan med att leta rätt på de ungdomar som varken studerar eller jobbar. Det räcker inte, säger Tommy Enström

– Om jag arbetade halvtid, då skulle vi nå upp till lagens krav, med inte som det är nu.

Enligt lagen har kommunen ett uppföljningsansvar för de unga upp till 20 år. Kommunen ska hitta dem och erbjuda stöd. Den kartläggningen har nu fått stå åt sidan för ett nytt projekt på Brandgaraget.

Projektet syftar till att stärka unga som inte arbetar och inte studerar, alltså de unga som ungdomsuppföljaren redan hittat.

– När jag började verksamheten i våras så sa min chef att de skulle hitta en person som kunde gå in på Brandgaraget på halvtid, så att jag kunde arbeta halvtid med ungdomsuppföljningen och halvtid med projektet, säger Tommy Enström.

– Men på grund av sparkrav har det inte blivit så. Nu hinner jag i princip öppna datorn och kolla mejl och ringa någon ungdom, så är det dags att gå till mitt andra jobb.

Enhetschefen Moniqa Klefbom säger att det inte handlar om sparkrav, utan om att behoven växlar. Under hösten så är det högre tryck än på sommaren.

– Det är svårare på hösten, därför har vi nu kört gång med en rekryteringsprocess. Eftersom vi har ett bromspaket, tittar vi ännu mer på om vi kan rekrytera internt, säger Moniqa Klefbom. Vi kommer att anställa så fort vi kan.

I dagsläget har Tommy Enström koll på ett trettiotal ungdomar som varken pluggar eller jobbar, men eftersom arbetet satts åt sidan så misstänker han att det finns en del som han ännu inte hittat.