Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att få in hyran på Glysis

Många hyresgäster hos Glysisvallen AB släpar efter med hyran.

Ibland finns förfallna fakturor på flera hundra tusen kronor, ibland är det mindre. Hittills har bolagets egen betalningsförmåga stått sig, men om trenden inte vänder kan det bli problem, befarar bolagets vd, Stefan Skalman.

– Det är betalningsförmågan som brister hos ett antal föreningar, inte viljan. Många föreningar har problem med ekonomin, och det rör sig om runt 100 000 kronor som släpar efter hela tiden, säger Stefan Skalman.

Anläggningen på Glysis ägs till lika delar av NCC och Hudiksvalls kommun. Hyresgästerna på Glysis är många, utomhus och inomhus. En rad föreningar, främst från Hudiksvalls kommun, är fasta hyresgäster som utövar sina sporter. Korpen, olika skolor, privata hyresgäster bokar tillfälligt: timmar eller halva dagar, och betalar som regel utan dröjsmål. Det är föreningarna som har problem med att betala hyran.

Fakturor skickas månadsvis eller kvartalsvis. Och pengar kommer in, men i många fall för sent – och när nästa faktura redan är på väg. Många är beroende av sponsorpengar och utbetalningar av aktivitetsstöd, pengar som inte alltid kommer när fakturan dimper ned. Om de kommer alls.

Läs mer om Glysis och om föreningarnas ekonomiska svårigheter i dagens HT.