Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att bevisa lidande vid övergrepp på djur

Helgens övergrepp på en hund i Hudiksvallstrakten har fått många att reagera. Men trots att det finns ett ögonvittne så är det inte säkert att anmälan leder till åtal.

I måndagens tidning rapporterade vi om en händelse i Hudiksvallstrakten där en hund ska ha utsatts för ett sexuellt övergrepp. En granne till hundägaren såg hur en man våldförde sig sexuellt på hunden.

Enligt dagens djurskyddslagstiftning är det inte olagligt att ha sexuellt umgänge med djur, så kallat tidelag. Men om djuret fått skador så kan det rubriceras som djurplågeri.

Enligt åklagare Christer Sammens kommer veterinärutlåtandet i det här fallet att spela en avgörande roll.

– Det medicinska utlåtandet får visa om hunden har fått skador som kan ha med det här att göra, säger Christer Sammens.

Bland veterinärer har det länge funnits krav på en skärpning av lagstiftningen och enligt Veterinärförbundet så ser antalet övergrepp ut att öka snarare än att minska.

Men nu kan en lagändring till slut vara på gång. En statlig utredning ska ta fram ett förslag till en ny djurskyddslag som ska presenteras i höst och enligt veterinär Johan Beck-Friis, som sitter med i utredningen, så kommer den att föreslå ett förbud mot sexuellt umgänge mellan människor och djur.

I Hudiksvall är det få veterinärer som själva stött på något fall av sexövergrepp mot djur, men mörkertalet misstänks vara stort.

– Under mina 16 år som veterinär i länet så har jag aldrig själv stött på det, säger Torleif Nytröen som är klinikchef för distriktsveterinärerna i Gävleborg.