Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårare söka föräldrastöd

Fler barn har det svårt. Gör det därför lättare för föräldrar att söka stöd i sin föräldraroll. Den nedlagda föräldramottagningen har gett människor en chans att söka stöd utan att bli ett ärende hos socialtjänsten.

Det tycker Läroverkets elevhälsoteam som kritiserar att socialtjänsten stängt sin öppna föräldramottagning.

- Inom skolan ser vi att mycket av det stöd och insatser vi ger, inte fungerar därför att föräldrarna inte förmår att stadga de ungas tillvaro, säger skolkurator Gunnel Bodin.

Sedan 1999 har föräldrar själva kunnat kontakta föräldramottagningen för att få samtalsstöd. Men när socionom Ulla Rohlin tog tjänstledigt för ett halvår sedan utsågs ingen ersättare. I stället slopades den öppna föräldramottagningen när socialförvaltningen omorganiserades vid årsskiftet.

Många elever skulle klara sin skoltid utan större problem om de hade bättre stöd hemifrån anser elevhälsateamet på Läroverket. Föräldrarna vill ta sin uppgift på allvar men saknar förmågan att göra det. Orsakerna kan vara flera, men ekonomiska bekymmer och arbetslöshet är faktorer som kan resultera i att människor drabbas av kriser.

- Det är vanligt att det finns faser i föräldraskapet när människor känner att de inte mäktar med sina barn, säger Gunnel Bodin.

Stödet till föräldrar har inte rustats ner anser socialtjänsten. Ulla Rohlin kommer att återgå i tjänst och det finns samma möjligheter till stöd idag, men nu måste föräldrarna ansöka hos socialtjänsten för att få hjälp.

- Vi behöver bedöma vilken hjälp som föräldrarna ska ha och på vilket sätt de ska få den hjälpen, säger tillförordnade socialchefen Annika Westerberg vid Hudiksvalls socialförvaltning.