Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare för ungaatt köpa öl och tobak

Kommunen satsar nu på att göra det svårare för minderåriga att få tag på folköl och tobak. Vägen till målet ska gå genom utbildning för handlare.

Annons

Även om handlare i Hudiksvall under de senaste åren har blivit mycket bättre på att begära legitimation av ungdomar som vill köpa öl eller tobak, finns det alltid saker att jobba på, menar Sofia Wikner, utredare på kommunens tillsynsmyndighet.

Sedan i höstas är hon ansvarig för projektet Ansvarsfull folköls- och tobakshantering. Länsstyrelsen beviljade bidrag på 100 000 kronor och man startade med att bjuda in kommunens handlare till en träff i maj. Polisen var också intresserad av att delta i samarbetet. 11 av drygt 50 ställen som säljer tobak och/eller folköl mötte upp.

- De hade olika ämnen de ville diskutera. Jag upplever att de var ganska på det klara med vilka regler som gäller runt själva legkontrollerna. Däremot tyckte de att det kunde bli jättesvårt i situationer där man kan misstänka att den som handlar i sin tur langar vidare till en minderårig.

Man kom överens om att ha regelbundna träffar i framtiden och kommunen ska också ordna en basutbildning i regler kring tobaks- och folkölsförsäljning för kassapersonal.

Mer läsning

Annons