Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare än någonsin att sälja skinnet i förväg

/

Nu får Socialdemokraterna med Mona Sahlin i spetsen bestämma sig.

Annons

Under den senaste tiden har ledande socialdemokrater och s-märkta ledarskribenter orerat om att Folkpartiet och Centerpartiet lagt sig till höger om Moderaterna.

I Bollnäs däremot, kallar sossarna Folkpartiet för en del av vänsteroppositionen. Möjligen för att det inte finns någon annan opposition.

Alltnog, trots att ledande socialdemokrater betraktar C och FP som högerpartier, räcker Mona Sahlin nu ut handen och inbjuder till samarbete.

Man kan se en viss utveckling av självbilden inom socialdemokratin. Förr såg man det som självklart, nästan som en naturlag, att Sverige skulle ha en socialdemokratisk regering.

"Vi socialdemokrater söker mandat för en socialdemokratisk regering", hette det. Och det blev en socialdemokratisk regering. Men inte utan stöd från Vänsterpartiet och senare också Miljöpartiet som fungerade som lydiga lakejer åt s-regeringarna.

Sedan blev Mona Sahlin partiledare och då gick hon ut med nyheten att Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle bli de nya parhästarna och bilda regering tillsammans. Men se då fick hon påbackning av vänsterfalangen i partiet som också ville ha Vänsterpartiet med i regeringsunderlaget. Och så fick det bli.

I gårdagens Dagens Nyheter öppnar Mona Sahlin för att bredda "sin" regering ytterligare genom att flirta med både Centerpartiet och Folkpartiet.

Ja, vad gör man inte för att få bli statsminister. Men anstår det verkligen en socialdemokratisk ledare att flirta med två småpartier som i vulgärpropagandan kallas högerpartier.

Varför då inte i stället flirta med Moderaterna, det nya arbetarpartiet, som socialdemokratiska opinionsbildare tydligen tycker ligger till vänster om Centerpartiet och Folkpartiet?

Mona Sahlin har självklart en poäng i att det skulle vara olyckligt att ge Sverigedemokraterna någon slags vågmästarroll i politiken.

Både Mona Sahlin och statsminister Fredrik Reinfeldt har gett besked om att de inte kommer att göra sig beroende av Sverigedemokraterna på grund av partiets invandrarfientliga politik.

Men hur detta ska gå till är betydligt osäkrare.

Mona Sahlin vill nu ta in de förkättrade små högerpartierna i regeringen. Bara hon får bli statsminister.

Men det ligger närmare till hands att ta in Miljöpartiet i den borgerliga alliansens samarbete. Av flera skäl.

Miljöpartiet är inget socialistiskt parti, utan kan snarare betraktas som ett socialliberalt parti som ligger alliansen nära i många frågor.

Med en regering grundad på alliansen och Miljöpartiet blir Fredrik Reinfeldt statsminister också under nästa mandatperiod, vilket ligger helt i linje med vad väljarna vill. I opinionsundersökning efter opinionsundersökning ligger han långt före Mona Sahlin som tappat i förtroende från en redan låg nivå.

Det finns sannolikt fler osäkerhetsmoment inför nästa val än inför något annat val i modern tid.

Kommer Sverigedemokraterna verkligen in i riksdagen? Klarar sig Kristdemokraterna kvar? Fortsätter Vänsterpartiet sin kräftgång? Hur stor blir framgången för Miljöpartiet och hur kommer det att påverka relationerna till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet?

Det finns större anledning än tidigare att påminna om den gamle legendariske centerledaren Gunnar Hedlunds kloka ord inför centerstämman 1950: "Man ska inte sälja skinnet innan björnen är skjuten."

Det kan till och med bli en ny jakt om ingen lyckas fälla björnen.

Ett låst läge efter valet kan leda till nyval.

 

 

 

Mer läsning

Annons