Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svåra beslut väntar om Bollnäs skolor

På torsdag börjar den politiska processen med framtidens skola i Bollnäs – där lokalerna ska minskas och nedläggning av flera skolor föreslås.
- Det är väldigt svåra beslut som väntar – men väljer vi att blunda ännu en gång, så har vi bara lurat oss själva, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S).

I Bollnäs kommun har skolorna plats för cirka 1 000 elever fler än som faktiskt går där. Lokaler som inte behövs, kostar pengar i onödan – och det är bakgrunden till tjänstemannaförslaget om framtidens skola, som presenterades vid ett allmänt möte i Kulturhuset häromkvällen.

Barn- och utbildningsnämnden ska börja diskutera förslagen till ändrad skolstruktur vid sitt möte på torsdag och enligt planerna ska nämnden välja huvudspår i oktober. Än så länge vill ordföranden Jan Lahenkorva inte ta ställning:

- Min ambition är att nå en bred överenskommelse i nämnden, så att det här inte blir en valfråga 2014. För om skolan blir ett politiskt verktyg för att vinna val, så är barnen de första förlorarna.

• Men är det möjligt med enighet, när huvudförslaget innebär nedläggning av flera byskolor?

- Total enighet är svårt, men jag hoppas åtminstone på en bred överenskommelse som innebär en minskning av skollokaler. Om vi klarar det, kan vi renovera de lokaler vi ska ha kvar och säkra kvalitén i undervisningen.

Hittills har politikerna inte vågat fatta tillräckliga beslut om skolstukturen – av rädsla för att förlora val – konstaterar Jan Lahenkorva. Bland annat har kommunfullmäktige ändrat kritiserade förslag från nämnden.

•Varför ska det gå bättre nu?

- Tiden har gått och man kan hoppas att alla nu inser att något måste göras. Annars blir det varken hackat eller malet den här gången heller – och vi fortsätter att lägga pengar på fel saker.