Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svår sommar på sjukhuset

Den värsta sommaren på hur många år som helst. Så beskriver Vårdförbundet situationen på Hudiksvalls sjukhus. Fler vårdplatser än någonsin har stängts.

Bristen på personal har i år lett till att Hudiksvalls sjukhus har slagit ihop kirurgi och ortopedi till en avdelning under sommaren. Samtidigt har förra sommarens totalt 46 platser på de två avdelningarna i år minskats till 32.

– Det har aldrig varit så många vårdplaster stängda förut, säger Gunilla Melin, vice ordförande för Vårdförbundets Gävleborgsavdelning.

Sjukhuset drar alltid ned på operationer som inte är akuta under sommaren, men i år har fler platser stängts än vad Helena Björkman, divisionschef på Hudiksvalls sjukhus, skulle önska.

– Det är överlag ett ansträngt och sårbart bemanningsläge, säger hon.

Det är en bild som Gunilla Melin från Vårdförbundet delar.

– Personalen tycker att det är jobbigt. Det blir en ohållbar arbetsmiljö, säger hon.

Bristen på framför allt sjuksköterskor gör att de som är på plats tvingas arbeta mer övertid för att det ska gå ihop. Sjukhusledningen har också erbjudit 30 000 kronor till sjuksköterskor som kan tänka sig att flytta två av sina semesterveckor till hösten.

– Det är inte optimalt, de anställda ska kunna ha en sammanhängande semester, men det är en lösning som vi har tillämpat i flera år, säger Helena Björkman.

I sommar kommer även fler utskrivningsklara patienter som inte kan åka direkt hem att skickas till missbrukskliniken Selfhelp i Söderhamn, som sjukhuset har ett avtal med.

En avdelning där läget är extra ansträngt enligt Gunilla Melin är förlossningen. Bakgrunden är bland annat vakanta barnmorsketjänster.

– Personalen får jobba övertid. Frågan är hur mycket övertid man kan jobba innan patientsäkerheten är i fara, säger hon.

Riskförlossningar skickas under hela året till Uppsala, men blir det för högt tryck under sommaren kan det i vissa fall hända att även andra förlossningar måste hänvisas till andra sjukhus.

– Hur det blir i sommar är svårt att sia i, men vi bedömer att vi kan trygga patientsäkerheten, säger Helena Björkman.

Bristen på sjuksköterskor är ett problem på sjukhus över hela landet.

– Vi försöker föra en dialog med utbildningsorterna och uppvakta studenter. Vi har även egen uppdragsutbildning av sjuksköterskor som får utbildningsbidrag, säger Helena Björkman.