Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svante Lönnbark JO-anmäld

Kirurgen Vincent Ugarph är chockad och skrämd av det PM som gick ut till landstingsstaben och sjukhusets chefer på onsdagen. Nu har han anmält Svante Lönnbark till JO, och vill att det ska utredas om anställda i offentlighet får skrämmas till tystnad.

Landstingsdirektören Svante Lönnbark har anmälts till Justitieombudsmannen, JO, efter det PM som divisionschefen Roger O Nilsson skickade till landstingsstab, verksamhetschefer och vårdenhetschefer på onsdagen. Bakom anmälan står Vincent Ugarph, som arbetar vid kirurgkliniken på Hudiksvalls sjukhus.

- Det är Svante Lönnbark som är ytterst ansvarig. Skrivelsen kan inte uppfattas på något annat sätt än att de vill tysta oss, säger han.

Under rubriken "Hur hanteras olika åsikter?" i PM:et, beskrivs vad som gäller för den medarbetare eller chef inom Landstinget som vill framföra sina åsikter angående den strategiska planen. Anställda får inte använda landstingets lokaler för att sprida sina åsikter, och enligt PM:et inte heller lägga protestlistor i väntrum eller kiosker – de anställda ska vara lojala gentemot sin arbetsgivare, och patienterna ska slippa påtryckningar.

- Vi är chockade och skrämda. Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Får landstinget utöva påtryckningar för att skrämma anställda i offentlig verksamhet till tystnad? Det vill jag att JO ska utreda, säger Vincent Ugarph, som säger att han känner ett stort kollegialt stöd för sitt agerande.

Anmälan lämnades in till JO på torsdagen.