Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svampproffs sökte igenom Söderhamns skogar: "Här finns många ovanliga arter"

De kallas svampkonsulenter och de är experter på svamp. I helgen samlades 80 av landets svampproffs i Söderhamn för att plocka svamp och visa den i en utställning.

– Det här trodde vi först var en vacker skäggriska, stor och grann. När jag sedan vände på den såg jag att den är blodfärgad och att det är små fläckar på den så det är en blodriska, berättar Suzanne Kolare och håller fram en stor svamp och visar.

Läs också: Värdefull svamp stals från villatomt

– Den växte vid en tall så det är en tallblodriska. Den kallas också för läcker riska, den är mycket godare än granblodriskan, säger hon.

Svampkonsulenternas riksförbund har träff i Söderhamn i helgen. 80 svampkonsulenter från hela landet finns på plats. Branschens tunga namn har tagit sig hit. En av dem är Anders Hirell som skrivit svampboken Den svenska matsvampens historia.

I lördags begav sig konsulenterna ut i traktens skogar för att samla in svamp som de visar i en utställning under söndagseftermiddagen.

– Vi är uppdelade i fyra grupper som plockar svamp på fyra ställen: i Trönö, Borg, Åstjärnsstugan och naturreservatet Lugnetsjön i Söderhamn, förklarar Sven-Åke Johnson, en av dem som lotsade svampexperterna rätt.

– Exkursionerna täcker av olika biotoper: tallhed, granskog, bäckravin och gammal orörd skog, säger Svampkonsulenternas riksförbunds ordförande Rut Folke.

Läs också: Blivande svampexperter fyller korgarna

Svampkonslutenterna arbetar med att utbilda allmänheten i svamp. Vilka svampar man kan äta, vilka som lätt förväxlas och vilka som är giftiga.

– Jag kan visa min korg. Den innehåller nog ett 30-tal arter. Vi har mest hittat spindlingar, men också soppar och en mycket speciell svamp som heter ärggrön kragskivling, som många tycker ser konstig ut. Den är ingen matsvamp. Men vi är heller inte ute efter att plocka matsvampar, förklarar Per-Erik Andersson, svampproffs som tagit sig hit från Stockholm.

Rut Folke ger Söderhamn gott betyg som svampkommun.

– Man hittar många arter här. Regionen har både nordliga och sydliga svampar, förklarar hon.

Sven-Åke Johnson tar täten när vi beger oss ut i skogen. Själv är han inte konsulent utan konsument som han skämtsamt förklarar.

– Jag har intresset från min fru så jag är med i Svampkonsumenternas riskförbund, berättar han och visar loggan på sin t-tröja.

Det tar inte lång tid innan svampkorgarna är fulla. Anders Hirell visar upp en fjällig taggsvamp. Ett ovanligt stort exemplar.

– Den röda flugsvampen är nog den vackraste svampen, enas truppen om när jag frågar. Men den ska man ju inte röra.

Men vad är då tjusningen med svamp? För Rut Folke är svaret enkelt.

– Man blir glad av att gå i skogen och titta på svampar och ju mer man lär sig desto mer inser man att man inte kan. Som svampkännare utvecklas du hela tiden, säger Rut Folke.

Läs också: Naturvårdsprojekt i Badtjärn ska inspirera till lärande: "Engagerar väldigt många"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!