Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svågadalens framtid är oklar

Norrbo skola läggs ner för den är för liten. Svågadalens skola är ännu mindre och dess framtid är inte avgjord.

- Det är fortfarande en öppen fråga vad som kommer att hända med Svågadalens skola, säger kommunalrådet Sven-Åke Thoresen (S).

Skolförvaltningen valde att inte lägga något förslag angående Svågadalen. Den något större byskolan i Norrbo bör läggas ner på grund av den blir förhållandevis dyr att driva om kvaliteten på undervisningen ska upprätthållas. Den uppfattningen delar både socialdemokrater och moderater i Lärande- och kulturnämnden.

Moderaterna anser också att resonemanget om kvaliteten även gäller Svågadalens skola.

Skolan i Ängebo är inte lärande- och kulturnämndens ansvarsområde. Det är den partipolitiskt obundna Svågadalsnämnden som bestämmer över bygdens skola. Nämnden är i sin tur styrd av hur kommunstyrelsen fördelar pengarna. Kommunens besparingar kommer också att påverka Svågadalsnämnden.

- Vi är medvetna om att vi måste leva upp till de sparkrav som vi åläggs, säger Arne Edström, ordförande för Svågadalsnämnden.

En enkät bland 358 av bygdens 443 invånare visar att de vill behålla sitt självstyre.