Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne är spindeln i nätet – blev ridskolechef redan som 19-åring: "Jag visste inte vad jag gav mig in på"

Artikel 1 av 4
Idrottens eldsjälar
Visa alla artiklar

Ljusdals ridklubb har många eldsjälar, och den som är spindeln i eldsjälsnätet är ridskolechefen Susanne Andersson Bergman.
– Vi har fantastiska medlemmar i den här klubben, säger hon.

Susanne Andersson Bergman från Ljusdal blev intresserad av hästar som 13-åring, och har sedan 1979 arbetat som ridskolechef. Även fast hon haft ridningen som yrke i 41 år, är det oändligt många timmar hon lagt ned på sin fritid.

Ridskolan i Ljusdal startades av två damer i slutet av 70-talet. Den första anläggningen låg i Söderäng. Då verksamheten växte behövde man hitta ett nytt ställe att vara på. Man hittade då en plats i Borr, dit ridskolan flyttade. Damen som drev ridskolan då hade planer på att flytta utomlands och frågade Susanne om hon kunde tänka sig att ta över.

– Jag blev tillfrågad som 19-åring om jag ville ta över som ridskolechef, och jag sade att det kan jag väl. Men jag visste inte då vad jag gav mig in på, säger Susanne Andersson Bergman.

– Under två års tid skötte jag 24 hästar själv. Jag mockade och tog ut hästarna på morgonen. Sedan hade jag ridlektioner på kvällarna, säger hon.

Vad är det som gjort att du engagerat dig så mycket?

– Det här är ett fantastiskt jobb, jag älskar mitt jobb. Och jag har ett brinnande intresse för hästar, att få träffa många olika människor. Det blir som en livsstil. Jag har aldrig under de här åren känt att jag inte vill gå till jobbet, aldrig, säger Susanne.

– Jag har lagt ned otroligt mycket ideellt arbete under åren, och gör det fortfarande. Det är mycket jobb som inte märks. Och jag måste vara tillgänglig dygnet runt. Om det till exempel skulle hända nått med någon av hästarna på natten, säger Susanne Andersson Bergman.

Hur ser du på framtiden, kommer du att fortsätta jobba på som du alltid gjort?

– Ja det är så roligt och jag trivs så bra. Det är fantastiska medlemmar, en bra arbetsgivare och bra arbetskamrater. Det finns många eldsjälar i den här klubben, som drar sitt strå till stacken, säger hon.

1992 byggdes den nuvarande ridanläggningen i Sjöbo, som ligger strax norr om Ljusdal. I dagsläget är det förutom Susanne ytterligare tre personer som jobbar i stallet. Sedan har klubben även timanställda ridlärare.