Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surströmmingsfabrik blir lägenheter

/
  • Ingemar Sandehult har stora visioner för den gamla surströmmingsfabriken i Enånger.
  • Det finns fortfarande en del utrustning kvar i lokalerna från när det bedrevs surströmmingsfabrik.
  • Wedins salteri upphörde med sin verksamhet 2011.
  • Marie Kolbengtsson driver även ett
  • Ingemar Sandehult och Marie Kolbengtsson renoverat flera av lägenheterna i den gamla kontorsdelen av surströmmingsanläggningen.
  • Ingemar Sandehult och Marie Kolbengtsson beskriver sig själva som entreprenörer och har stora visioner för den före detta surströmmingsanläggningen.
  • Tunnorna användes till surströmmingstillverkningen.

Den före detta surströmmingsanläggningen i Enånger renoveras nu till hyreslägenheter. Visionen är att industridelen ska bli 15 lägenheter i framtiden.

Annons

Den 1 600 kvadratmeter stora industrilokalen i Haga i Enånger, hade stått tomt i två år när Marie Kolbengtsson och Ingemar Sandehult köpte fastigheten i somras. Innan dess hade Wedins salteri en surströmmingsanläggning i lokalen och det har även bedrivits ett rökeri.

– Det har varit någon fiskindustri här sedan 60-talet, berättar Ingemar Sandehult när han visar runt i lokalen.

En del av fastigheten har tidigare varit fiskaffär, kontorslokaler och tillfälliga bostäder. Det är i den delen som paret har renoverat tre lägenheter.

– Det var fem familjer som ville hyra den stora lägenheten efter visningen, så det var inget problem att få hyresgäster, säger Marie Kolbengtsson.

Ytterligare en lägenhet ska renoveras och paret ska fortsätta renovera fastigheten allteftersom. Men den stora visionen är att förvandla även industridelen till lägenheter. Det är i den delen som man tidigare har haft surströmmingstillverkning. I ett helkaklat rum står de stora saltkaren kvar. I ett annat rum luktar det fortfarande rökt fisk efter åren som rökeri. Ingemar Sandehult står i det gamla rökeriet och tittar upp mot taket.

– Det är öppet upp till vinden här. Tänk att kunna göra en etagelägenhet här, öppet hela vägen upp med en spiraltrappa, funderar Ingemar Sandehult.

När de gick på visningen för drygt två år sedan såg de bara en massa potential för fastigheten.

– Hudiksvalls bostäder har rivit flera kåkar i Enånger och vi ser att det finns ett behov av lägenheter. Det finns många äldre som vill flytta från sina hus men det finns inga lämpliga lägenheter, säger Ingemar Sandehult som tror att man kan bygga 15 tvårummare i den gamla industridelen.

– Det är fortfarande en vision. Vi har en arkitekt som skissar på förslag. Sen får vi se vad det skulle kosta och vad det skulle ge för hyror. Först då kan vi se om det är ett möjligt projekt, säger Ingemar Sandehult.

– Det är klart att om någon skulle komma med en idé där de behöver en industrilokal som den här, så får vi fundera på det då, tillägger Marie Kolbengtsson.

De beskriver sig själva som entreprenörer. De driver ett bed and breakfast och har tidigare ägt kiosken i Enånger.

– Som entreprenör har vi kanske andra glasögon på än andra. En del kanske bara skulle se det här som ett slitet kaklat rum, jag ser hur det kommer att vara en tvättstuga här i framtiden. Vi låter idéerna växa fram. Vi tar det i etapper. Men visioner måste man ha, säger Ingemar Sandehult.

Annons