Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surströmmingsburkar exploderade när sjöbod brann

En sjöbod blev totalförstörd.

Det var vid fyratiden på torsdagsmorgonen som larmet kom om brand i en sjöbod i Borkbo. En man som skulle släppa ut sin katt hörde hur det lät en bit bort. Han upptäckte då att det brann i en sjöbod och räddningstjänsten larmades. I sjöboden förvarades bland annat surströmmning från företaget Borkbo salteri.

– Det är fruktansvärt. Jag tror inte att jag fattat än vad som har hänt. Det känns overkligt, säger Hans-Erik Englundh, delägare i Borkbo salteri.

Han låg och sov när han blev väckt av en granne som berättade att det brann i sjöboden utanför. Inuti den 140 kvadratmeter stora sjöboden fanns tusen burkar av fjolårets strömming. På övervåningen låg fyra personer och sov.
– Jag sprang ut dit och väckte de. Det började välla in rök i rummet men alla kom ut utan skador, berättar Hans-Erik Englundh.


I väntan på brandkåren började de kasta hinkar med vatten på boningshuset.

Både Iggesunds deltidskår och Hudiksvalls räddningstjänst åkte till platsen. Där möttes de av en övertänd sjöbod.
- Vi fick koncentrera oss på att skydda det intilliggande boningshuset som hade börjat ryka. Glasrutorna hade även spruckit på det huset, säger insatsledaren Niklas Bruhn.

Enligt polisen hördes det explosioner från sjöboden, man trodde först att det kunde röra sig om gasoltuber. Men det visade sig att det var surströmmingsburkarna som förvarades i byggnaden som exploderade.

Boningshuset kyldes ner med skum och vatten. Brandorsaken är ännu inte konstaterad.
- Man hade eldat en majkase inte så långt ifrån sjöboden och det är en tänkbar anledning till att sjöboden började brinna, säger Niklas Bruhn.

Eftersom brandorsaken är okänd kommer polisen att utreda branden.

På torsdagförmiddag pyrde det fortfarande i resterna av sjöboden.
– Jag ska försöka få tag på en grävskopa så fort som möjligt så jag får bort resterna. Sen kommer vi ha brandvakt här i natt, säger Hans-Erik Englundh.