Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surströmmingsångor måste utredas

Dålig luft har skapat irritation i ögonen på arbetare på Wedins salteri i Enånger. Det visar en färsk inspektion från Arbetsmiljöverket, som nu kräver att fabriken åtgärdar bristerna.

– Det blir så av svavelgaserna. Om man är känslig så kan man känna av det, säger Stefan Lundberg, arbetsledare på Wedins salteri.

Stefan Lundberg berättar vidare att en person slutat på Wedins på grund av ångorna, men att problemet med dålig luft alltid finns på ett salteri.

Arbetsmiljöverket besökte fabriken i början av juli sedan föräldrar till ungdomar som sommarjobbat i verksamheten slagit larm. Resultatet av inspektionen visar att Wedins måste undersöka vilka kemiska ämnen som finns i den luft som arbetarna vistas i. Efter att tagit reda på detta ska man vidta åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Till exempel förbättra ventilationen eller skaffa bättre skyddsglasögon. Allt detta före den 24 juli.

Wedins salteri ska också åtgärda en rad andra brister före den 1 oktober. En lång lista som handlar om det generella arbetet med arbetsmiljön på fabriken. Allt från rutiner vid allvarliga tillbud till chefernas kunskaper om arbetsmiljöarbete måste förbättras.

Vd:n på Wedins salteri, Sven Olof Flodberg, har inte gått att nå för en kommentar.