Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surfplattetjuv spårades via GPS till Järvsö – döms för grov stöld

När kompisarna vaknade upptäckte de att flera elektronikprylar saknades i lägenheten i Ljusdal. Då spårade de tjuven till Järvsö via GPS, konfronterade honom och återfann stöldgodset.

En man i 20-årsåldern döms nu i Hudiksvalls tingsrätt för den grova stölden som inträffade i mars förra året.

Läs även: Flera inbrott i Ljusdal på kort tid – inredning sönderslagen med yxa

När vännerna vaknade i lägenheten upptäckte de att balkongdörren var öppen och att fyra surfplattor, två datorer och två kameror saknades. De kom då på att det gick att spåra surfplattorna via GPS och fick en signal från Järvsö.

När de åkte dit på eftermiddagen lokaliserade de signalen till en man som gick på älvbron. Eftersom polisen inte hade tid att komma konfronterade de mannen, och bad om att få titta i hans ryggsäck. Mannen sprang då iväg, men innan det hann de fotografera honom.

Sällskapet följde efter honom och hittade sedan ryggsäcken som innehöll det som stals från lägenheten – tillsammans med den misstänkte tjuvens bankdosa.

Mannen kommer inte ihåg händelsen då han missbrukade alkohol och droger vid tillfället.

Hudiksvalls tingsrätt finner att han är skyldig till grov stöld. Fotografiet som togs på mannen i Järvsö är visserligen mörkt, men har stora likheter med den åtalade, bedömer rätten. Två av personerna som konfronterade mannen hävdade också med bestämdhet den åtalade är densamme.

Läs även: Fönsterrutor krossade på Järvsö Camping

Mannen döms även för två fall av ringa narkotikabrott samt för förberedande till stöld, tillsammans med två andra unga män.

De tre männen påträffades då på en klädbutik i Uppsala med en aluminiumklädd väska, en mindre avbitartång samt ett verktyg för avlarmning.

Mannen i 20-årsåldern har omhändertagits enligt lagen om vård av unga (LVU), är drogfri och har praktik. Därför blir påföljden skyddstillsyn.

De två andra männen, som inte är från Hälsingland, döms till ungdomstjänst och ungdomsvård för förberedelse till stöld.

Läs även: Polisjakt efter fyrhjuling på Hornslandet – polisen bordade stulen båt