Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Supporterklubb ska täcka underskott

Glada Hudik-teatern har en egen supporterklubb, en ideell förening som har tagit emot flera miljoner kronor i bidrag – pengar som ska täcka ett underskott i Glada Hudik-teaterns turné, men som kommunen inte har kontroll över.

Supporterklubben Glada Hudik-teatern, en ideell förening, startades i början av 2010. Enligt Anders Åbom, klubbens ordförande och tidigare konsult i Glada Hudik-teatern, bildades den ideella föreningen för att enklare kunna ta emot stöd och donationer till teatern.

Den enskilt största summan – 3,8 miljoner kronor – kommer från ett lotteri som Ica har genomfört. Det är pengar som ska läggas in i budgeten för årets Elvisturné, en turné som annars hade gått med underskott.

Hudiksvalls kommuns ekonomichef Anders Svedman säger att han fram till för några månader sedan inte visste att det fanns en supporterklubb.

Vad säger du om att så mycket pengar går till en förening?

– Kommunen kan inte få stöd från privata, det är ett sätt att komma runt den biten vad jag har förstått, säger Anders Svedman.

Enligt Christer Hjert, jurist vid företaget Kommunakuten AB, med bland annat kommunalrätt och kommunal organisation som specialområden, rör sig donationer till kommuner i ett gränsområde där det inte finns några tydliga regler och som egentligen inte har prövats rättsligt heller. Men man får skänka pengar till kommunala verksamheter.

– Ja, såvida donationer inte är förknippade med alltför styrande krav, säger Christer Hjert.

I en granskning av Glada Hudik-teatern som har gjorts på uppdrag av omsorgsförvaltningen föreslår konsulten att kommunen borde ha en representant i styrelsen för supporterklubben. Omsorgsförvaltningens chef Pia Andersson har tidigare själv blivit tillfrågad om hon ville sitta i styrelsen, men avböjde.

– Det har jag en gång sagt nej till eftersom jag inte tycker att man ska sitta på dubbla stolar, säger hon.

Men det finns redan personer med nära kopplingar till Glada Hudik-teatern i styrelsen, exempelvis Lena Berlin, som är produktionsassistent. Dessutom har Pär Johansson själv suttit i styrelsen, men lämnade sin post senare på egen begäran.

Läs den fullständiga artikeln i Hudiksvalls Tidning.