Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Supertalangen Alvin Östlund lever sin dröm: "Jag kan ägna mig helt åt att åka motocross"

Alvin Östlund är supertalangen som lever sin dröm. Och när den sjätte deltävlingen i motocross-VM avgörs i helgen så får han extra stort stöd – hemmaklubben Woxnadalens MK skickar en hel buss med supporters till Lettland.

– Det känns roligt att de gör det och tar sig tid och åker hela vägen och kollar på mig, säger 19-åringen från Segersta som uppskattar att så många gör resan till tävlingsorten Kagums.

– Jag har kört där två gånger förut och brukar köra bra där, så jag ser fram mot den banan. Får försöka bjuda på lite nu när det kommer en hel buss och tittar.

I övrigt så blir det smalt med chanser att se honom tävla, enda tillfället för ett svensk framträdande blir på SM i Årsunda i början av juli.

Annars är det bara VM som gäller för Alvin, som efter tävlingen i Lettland har ytterligare 12 deltävlingar att se fram mot innan VM summeras till hösten. Samtidigt som han gör sin internationella satsning som fabriksförare för Yamaha så går han in för att avsluta studierna vid motocrossgymnasiet i Tibro.

Därefter väntar ett liv som proffs.

– Jag känner att jag följt de mål jag satte upp för några år sedan. Att vara en toppförare i VM är något man har drömt om och kunna leva på motocrossen och arbeta med det. Jag kan ägna mig helt åt att åka motocross, så jag lever en dröm just nu. Man får åka runt och se många länder, i år har jag varit i Qatar, Argentina och Mexico och Thailand. Så det blir mycket resor, berättar Alvin.

Han inledde säsongen som EM-förare för Yamaha, men när en av deras VM-förare skadades fick Alvin frågan om han ville prova – och det är ett val han inte ångrar idag.

– De ringde, men det var bara tre veckor till första VM-tävlingen då och jag var inriktad på EM, men det kändes svårt att tacka nej eftersom det var en så bra chans. Jag tänkte en del men till slut sade jag ja till det. Chanserna växer inte på träd, så det gäller att ta dem när de kommer, säger han.

Det har inte blivit någon pallplacering än för Alvin, som gjorde sig ett namn förra säsongen då han knep medaljer både i JEM och JVM. I år har han en sjätteplats som bästa resultat och inför helgen i Lettland ligger han på en niondeplats i VM-sammandraget.

– Det har gått bra, jag ångrar ingenting att jag gjorde det här. Det är roligt, toppförarna är bättre i VM, annars är det ingen större skillnad mot EM förutom att det är högre lägstanivå på alla, säger Alvin, som om bara någon vecka kommer ha sin bas i holländska Bergejik.

Även det ett steg i satsningen mot att bli en av världens bästa motocrossförare.

– Efter helgen har jag en lägenhet i Holland. Det är så kort kvar så jag gör klart skolan och satsar vidare efter det. Alla i teamet håller till där och nästan alla crossåkare bor i Holland så man kan träna med varandra. Det är mycket banor som är öppna hela tiden. Både Belgien och Holland är ju lite av ett centrum för motocrossen.

Men först ska han slå personbästa på favoritbanan i Kagums – ivrigt påhejad av hemmaklubben.

– Det är sällan som VM körs så här nära. Tidigare brukar en deltävling köras i Tibro, men nu är Lettland närmast och Woxnadalens MK ordnar en bussresa för supportrar som vill stödja Alvin. Vi kommer ha med oss banderoller och vår klubbloga så vi kommer märkas, säger Ralf Ivarsson, webansvarig i WMK.