Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Supergruppen intar Kilafors

Chickenfoot har på förhand hyllats av en enig musikerkår och fått epitetet supergrupp. På fredag är det dags för det "nya Van Halen" att inta scenen på årets Rockweekend.

Den amerikanska rockgruppen Chickenfoot består av, i rocksvängen, idel kända namn – varav hälften har spelat med legendariska Van Halen. Basisten Michael Anthony och sångaren Sammy Hagar kommer båda från Van Halen och utgör tillsammans med Red Hot Chili Peppers-trummisen Chad Smith och gitarrlegenden Joe Satriani den nya supergruppen.

Men trots att samtliga medlemmar har cv:s som väger rejält tungt i rockvärlden vägrar Sammy Hagar att använda beteckningen "supergrupp" på Chickenfoot.

– Det låter som ett band som skivbolaget satt ihop, något fabricerat. Vi blev till för att vi gillar varandra, både som kompisar och yrkesmän, säger han till TT och tillägger:

– Man skulle kunna samla fyra grymma musiker från olika band, men det blir inte nödvändigtvis en bra grupp. Vi har haft kemin från första stund, det vi gör känns levande.

Bandet gjorde sitt första scenframträdande så sent som i februari 2008 och har hittills enbart hunnit släppa ett studioalbum. Den första singeln "Oh yeah" kom i april och albumet gick direkt in i toppskiktet på försäljningslistorna.

Grunderna för bandet lades i Baja, Mexiko, där både Chad Smith och Sammy Hagar har varsitt hus. Efter att de lirat ihop några gånger tog det inte lång tid innan Sammy Hagar bjöd in sin gamle bandkollega Michael Anthony och gitarrvirtuosen Joe Satriani. Resten är, en kort, historia.

Nyligen fick bandet emellertid ställa in tre utsålda konserter, i Madrid, Köpenhamn och Hamburg, på grund av att Chad Smith fått känningar av en gammal armskada. Men det ska inte vara något som ska ställa till med problem för deras spelning på Rockweekend.

– De har vilat några dagar och är "fit for fight" igen. Det kommer bli ett jäkla drag, säger Martinus Eriksson, festivalgeneral.

I kväll fredag, strax före midnatt, är det dags för Chickenfoot att visa vad de går för. Då börjar den Sverige-exklusiva spelningen på Rockweekend.