Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Superdagis med havsutsikt

Att baka ihop tre små förskolor till ett superdagis med plats för 80 barn är inget man gör i en handvändning.

Men nu är det gjort.

I måndags kunde äntligen alla barn som tidigare har gått på förskolorna Snäckan, Måsen och Stallbacken flytta in i de nybyggda lokalerna.

Annons

Barnskötaren Birgitta Hörnlund visar oss runt i de nybyggda lokalerna. Hon stannar till vid panoramafönstren mot havet och nästan äter utsikten med ögonen.

– Här ska vi sitta och äta varje dag, säger hon.

Det är ett stort privilegium, tycker hon.

Lilla Nikki Fahlén, som är 1,5 år, är mer intresserad av att få vara nära Birgitta än av utsikten. Inskolning pågår, och Nikki är långt ifrån ensam. Ute på gården tultar ett helt gäng 1,5-åringar omkring i sina galonbyxor som är inne i samma process.

– Vi som har arbetat på de gamla förskolorna i Sandarne har varit med och planerat den här förskolan från allra första stund, och vi såg till att vi fick en groventré för barnen och en finare för föräldrarna när de kommer på morgnarna, säger Birgitta Hörnlund.

Totalt ska 80 barn fördelat på fyra åldersblandade avdelningar gå på förskolan.

Alla gamla personalgrupper och barngrupper har upplösts för att bilda nya mixade grupper. Tanken är att alla ska känna alla och det gäller för både barn och vuxna.

– Det går ju bra, eftersom vi alla jobbar enligt Reggio Emilia-pedagogiken, säger Birgitta.

Den handlar väldigt mycket om att man ska lyssna noga på barnen och förstå hur kapabla de egentligen är.

– Vi häpnar varje dag över barnens egna förmågor.

Det som är mindre bra är personaltätheten.

– Som det ser ut nu har vi 7,2 barn per personal, och det är mycket. Så jag önskar att vi kunde bli fler.

Än så länge är det lite kaos inne på förskolan, och det måste det få vara. Det kommer att ta sin tid innan alla möbler är på rätt plats, gardinerna upphängda och datorerna installerade.