Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sunt Gnarpförnuft leder nye flygvapenchefen

Micael Bydén blir chef för flygvapnet vid nyår, vilket slår allt Gnarpgrabben en gång drömde om.

– Att för en 18-åring från Gnarp få komma till Göteborg och uppleva kamratskapet var fantastiskt, säger Micael Bydén, som då han ryckte in i lumpen egentligen ville flyga helikopter.

I stället blev det flygvapnet. Efter en tid hamnade han på F21 i Luleå och 1997 blev han svensk flygattaché i Washington.

– När man kommer från Gnarp till Washington är det trots allt litet kontrast. Men jag tog med mig det mest positiva jag har från Gnarp: sunt förnuft och Norrhälsingeperspektiv - och då blir det bra, säger Micael, som efter tre år återvände.

Han fick leda flygvapnets nya skola i Linköping och därefter blev han ställföreträdande flottiljchef för helikopterflottiljen där. Så blev han chef för flygavdelningen och i februari kom han till Afghanistan, för att tillsammans med generaler från Tyskland och USA leda en helikopterenhet.

– "För att utvecklas som människa måste man släppa taget emellanåt och ge sig ut i det okända" säger Søren Kierkegaard. Jag är oerhört tacksam för dem som ville ha mig till de här olika uppdragen. Men jag hade aldrig lyckats om jag inte haft rätt människor omkring mig.

Efter nyår efterträder han flyginspektör Anders Silwer, som regeringen utsett till ny insatschef i försvaret.

– Jag är ödmjuk och stolt. För mig är detta det finaste jobb jag kan tänka mig, att få vårda och förvalta en ädelsten - flygvapnet, säger Micael Bydén, som även planerar ett besök i sin gamla hembygd i januari.

– Mamma Gun fyller 75 då, så jag kommer hem. Och förra besöket var i september, då pappa Alvar fyllde 75.